Prakash' ristips
På Maschmanns har vi ansatte fra alle verdenshjørner. Vi kan i skrivende stund telle opp 18 ulike nasjonaliteter. Og to av dem kommer fra Nepal: Reegan og Prakash (på bildet over).
Men tilbake til risen. På Maschmanns serveres det personalmat, og her setter de ulike ansvarlige sin signatur på maten. Reegan disker opp med fantastiske risretter, mens Prakash kan våkne om natten og tenker på en god risrett. Redaksjonen spurte Prakash om en favoritt:
"Jeg smakte en fantastisk ris på Algarvekysten i Portugal," forteller Prakash. "Det var en enkel rett med hakket løk, rosmarin og basmatiris. Trikset er at når du lager retten, må du høre nøye etter."
Oppskrift
Med denne metoden får du en luftig ris med en nøtteaktig smak.
Dette trenger du:
• Frisk rosmarin: 3 kvister, finhakket
• 2 middels store løk, finhakket
• Basmatiris: 2 dl
• 1–2 ss olivenolje
• Salt: 1 ts
Slik gjør du:
1. Skyll risen grundig under vann til vannet er klart.
2. Sett en vid gryte eller panne på varmekilden på medium pluss varme.
3. Ha i olivenoljen, hakket rosmarin (2/3) og løken, og la alt surre til løken er blank og gyllen, men ikke brun.
4. Ha i risen og rør forsiktig slik at ikke risen brenner seg.
5. Hør etter en knitrelyd fra risen – dette indikerer lett bruning (Maillard-effekten).
6. Hell over 1 klype salt og vann ca. én tommelbredde over risen.
7. Kok opp, slå ned varmen til laveste trinn, rør kjapt rundt og sett på lokk.
8. La stå med lokket på i 20 minutter.
9. Ta gryten vekk fra varmekilden, rør kjapt i risen og bland inn resten av rosmarinen.
10. Sett lokket på igjen (gjerne med et klede mellom for å absorbere fuktighet) og la stå i ytterligere 5–10 minutter før servering.