PASTA CARBONARA
Pasta alla Carbonara er en av Italias mest kjente pastaretter. Den tilberedes tradisjonelt med spaghetti, men det er også vanlig å bruke linguine eller bucatini. Den ferdigkokte pastaen blandes med en rik blanding av stekt guanciale (eller pancetta), Pecorino Romano-ost, svart pepper og egg. For å oppnå den perfekte kremete konsistensen, blandes ingrediensene godt og serveres umiddelbart. Denne retten er en perfekt representant for italiensk matkultur, hvor enkelhet og kvalitet på ingrediensene er avgjørende.
RELATERT INFO:
VIDEO: Flott røverhistorie om hvordan pasta carbonara ble til
DETTE TRENGER DU TIL 4:
- 1 dl guanciale (pancetta eller bacon) kuttet i små 1/2 cm tykke biter.
- 1 ss olivenolje
- 4 egg (3 plommer + 1 helt egg)
- 4 ss pasta-vann
- 400 gram pasta (spaghetti eller annen type pasta)
- 2 ss nyrevet pecorino
- salt og pepper
SLIK GJØR DU:
- Kok pasta al dente, gjerne i usaltet vann siden pecorino-osten tilfører nok salt til retten. Følg koketid på pakken og begynn å smake 1 minutt før anbefalt tid.
- Stek guanciale i olivenolje og smør til det er brunt men ikke sprøtt, krydre med grovmalt pepper.
- Visp sammen eggene sammen med 2 ss av kokevannet fra pastaen og 2 gode spiseskjeer med ost og sett til side.
- Når pastaen er ferdig has den over i pannen med guanciale over blandes godt.
- Eggemassen med ost has så i og blandes godt inn. Varmen på platen er satt på laveste varme. Eggene skal ikke stivne – kun tykne.
- Server umiddelbart.
PASTA CARBONARA
HISTORIE
Noen mener at denne retten ble til da en sulten amerikaner som besøkte Harrys Bar i Venezia. Han kunne ikke kunne bestemme seg for egg og bacon eller pasta og fikk denne «cross-over» varianten. Eller var det amerikanske soldater i Roma som unnfanget ideen – historiene er mange. Mer sannsynlig er det at carbonara er en gammel romersk rett. Navnet «carbonara» har sammenheng med en gruppe hemmelige revolusjonære, carbonarieri som var aktive på 1800-tallet.
INGREDIENSER
Den originale retten ble laget av «gunaciale» som er lufttørket svinekjake, i dag er det vanlig å benytte pancetta eller bacon. Den lokale sauemelksosten pecorino er den originale. Den blir også ofte byttet ut med parmesan. Av pasta er spaghetti er hyppigst brukt i carbonara, med all lang og rørformet pasta kan brukes.
POPULARITET
Pasta Carbonara ble gjort kjent av River Cafe i London, hvor Jamie Oliver gikk i lære hos Antonio Carluccio. The River Cafe Cookbook fra 1996 ble en bestselger som bidro til gjøre en moderne versjon av pasta carbonara kjent over hele verden. Guanciale og pecorino var byttet ut med bacon, parmesan samt tilsatt fløte og hvitløk. Det falt ikke i god jord hos italienere som sverget til den originale oppskriften.
Kokk Andreas Viestad er også en som har bidratt til å gjøre Pasta Carbonara populær i Norge. Les gjerne hans bok, Et måltid i Roma, som kun har en oppskrift, gjett hvilken?