Den perfekte kokte risotto har en konsistens som flytende lava. Risen får et mykt, deilig bitt med en fast kjerne. Montér med godt smør, nyrevet parmesan og server med høvlet trøffel.
Tilberedning: 30 minutter
Antall personer: 6
DETTE TRENGER DU:
2 ss olivenolje
1 ss smør
1 stor løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
2 stilker stangselleri, finhakket
1 glass tørr hvitvin
1 l kyllingkraft
400 g risottoris
125 g parmesan, nyrevet
Salt og peppe
Topp med revet trøffel
SLIK LAGER DU EN KLASSISK HVIT RISOTTO:
Varm opp kraften og hold den varm.
Ha olivenolje og 1 ss smør i en annen gryte,
tilsett løk, hvitløk og stangselleri.
La det surre ved svak varme til alle grønnsakene er myke, men IKKE har fått farge. Denne prosessen kalles for en en sofritto.
Tilsett uskyllet ris og skru opp varmen. Intensiv røring er essensen i en god risotto, rør jevnt og nøye. Når riskornene er svakt gjennomsiktige, etter ca. 1 minutt, tilsettes vinen under omrøring. Alkoholen fordamper og etterlater en mild smak i risen.
Når risene har absorbert vinen, tilsettes den første porsjon av kraft samt litt salt.
Rør jevnt og hold kontroll på varmen og tilførsel av kraft slik at ikke risottoen brenner seg.
La risottoen absorbere all kraften under stadig omrøring, før det øses i mere kraft og mere røring. Denne prosessen masserer stivelsen ut av risen og inn i sausen. Smak på risottoen for å finne ut av om risen er mør og nærmer seg å bli «al dente». Fortsett med å øse kraft og røre til risen er ferdig. Det vil si har en god mykhet og en fast kjerne.
Hele prosessen tar 15-18 minutter. En risotto skal være flytende som tykk lava.
Ta gryten av varmen, rør inn smør, parmesan, legg på lokk og la risottoen hvile i to minutter for en kremet konsistens.
Smak til med salt og pepper.
Server risottoen umiddelbart topp med tynne flak av trøffel
VARIANT:
Vend inn en puré av steinsopp sammen med smør og parmesan, pynt med stekt steinsopp, urter, høvlet parmesan og trøffel.
TIPS:
Bruk tresleiv når du rører i risottoen, det vil beholde riskornene hele og gi en bedre smak og konsistens.
Kjøp gjerne ferdig risotto fra Maschmanns. Maschmanns egen med steinsopp og ramsløk lager du på under 20 minutter. Varianten fra TartufLanghe med trøffel lager du på 10 minutter.
Gode smaksettere for risotto er skiver av sort trøffel samt en ragu av steinsopp og sort trøffel.
Steinsopp er en ypperlig umami smaksetter som passer i mange retter. Spesielt velegnet i risotto. Om du liker lukt og smak av trøffel er det hendig å ha trøffelolje i bakhånd. Ypperlig i potetmos, omelett og trøffel. Husk at kun noen dråper er nok.