Tarte tatin

Tarte Tatin

9/7/2016

Tarte Tatin

OPP NED  E P L E K A K E

De solmodne,søte og syrlige norske eplene passer perfekt i en eplekake. Klassikeren Tarte Tatin skal etter sigende ha blitt til da kokken ved et uhell brente eplene og måtte finne på en alternativ løsning. Kokka la en deig som et lokk oppå de karamelliserte eplene og bakte alt kjapt i ovnen. Gjestene likte den «mislykkede" eplekaken. Det ble starten på Tarte Tatin en opp ned eplekake.

RELATERT: Slik lager du crêpe Suzette |

 

DETTE TRENGER DU:

BUNNEN:

  • 125 gram mykt smør
  • 100 gram sukker
  • 1 egg
  • 150 gram hvetemel
  • 1 ts salt

FYLLET:

  • 3 epler
  • 3 pærer
  • 100 gram smør
  • 200 gram sukker

SLIK GJØR DU:

 

BUNNEN:

  • Bland sammen smør og sukker til en kremet masse. Visp inn egget og så melet
    litt etter litt til du får en fast deig som en liten ball. Dekk med folie og
    legg deigen inn i kjøleskap i 30 minutter. Dette gjør deigen mer letthåndterlig å kjevle ut.

FYLLET:

  • Skrell eplene, del de i 4 og fjern eplehuset.
  • Del pærene i 4 og fjern steinene.
  • Smelt smøret i en stekepanne og ha i sukkeret.
  • La det smelte og la det surre til det får en gyllenbrun farge.
  • Ha i eple- og pærebitene og vend de i sukker og smørblandingen.
  • La eplene og pærene få steke seg møre i 10-15 minutter.
  • Sett stekovnen på 210 grader.
  • Smør en kakeform og legg eplene og pærene i bunn, gjerne i et mønster.
  • Kjevle ut deigen i en sirkel og stor nok til å dekke kakeformen.
  • Legg deigen på toppen av eplene og pærene.
  • Stek midt i ovnen 10-15 minutter.
  • Avkjøl kaken og velv den over på et fat.

Server den gjerne lun med krem eller iskrem.