PORSJONSBERGNING
Hvor mye spiser en person?
Porsjonsberegning: Det er ikke lett å gi noe presist svar på hvor mye en person spiser. Barn, ungdom, kvinner, menn har et ulikt inntak av mat. To sultne voksne menn spiser kanskje det dobbelte av anbefalingene under. Det kan være utfordrende å vite hvor mye kjøtt, saus eller grønnsaker man skal beregne. Det kommer an på de som spiser.
RELATERT INFO:
HVORDAN PLANLEGGE FESTEN OG MATEN?
ANBEFALT MENGDE PER PERSON:
Suppe og saus:
Suppe til forrett 2 dl
Suppe til hovedrett 4 dl
Saus (brune og lyse) 1 dl
Smørsauser ½ dl
Emulsjonssauser ½ dl
Dressing ½ dl
Kjøtt:
Kjøtt uten ben, gryteretter 150 g
Kjøtt med ben, gryteretter 250 g
Fileter og biffer 200 g
Stek uten ben 200 g
Stek med ben 250-300 g
Kotelett 250 g
Kjøttdeig og karbonadedeig 150 g
Pølser 150 g
Ribbe 350 g
Spareribs 350 g
Pinnekjøtt 400 g (500 g for storspisere)
tørrvekt, 530 g (650 g for storspisere)
Innmat 150 g
Kalkun, helstekt 500 g
Kylling, hel 500 g
Kylling/kalkun, filet 200 g
Fisk og skalldyr:
Fiskefilet 200 g
Fisk i skiver 300-400 g
Lever av skrei 80-100 g
Rogn av skrei 100-150 g
Reker 400-500 g
Blåskjell 400-500 g
Krabbe per person (ca. 500 g)
Hummer/sjøkreps per person (ca. 500 g)
Ost:
Osteaften 200 g
Snaks 150 g
Forrett 50 g
Dessert 75 g
Grønnsaker, ris og pasta:
Salat 150 g
Kokte grønnsaker 150 g
(NB! Brukes det flere grønnsaker, fordeles vekten på antall
grønnsaker, for eksempel 50 g gulrot, 50 g blomkål, 50 g brokkoli)
Erter og bønner (tørkede) 60 g
Ris, rå 60 g
Pasta, rå 75 g
Poteter 150-200 g
Dessert:
Isparfait på 1 liter fløte 25-30 personer
Fromasj på 1 liter fløte 25-30 personer
Karamellpudding på 1 liter melk 10-12 personer
Fruktgrøt 2 dl per person
Frisk frukt 150-200 g
Dessertsaus 1 dl per person
Kaker 12-14 personer
En spennende buffet passer til de fleste anledninger.
Mengdeberegning buffet
Mengdeberegning avhenger av hvor mange retter som finnes på buffeten
og mengde kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Det er vanlig å beregne
ca. 500-600 g mat per person inkludert tilbehør, og da bør ca. halvparten
være fisk/kjøtt. Her er et eksempel på mengdeberegning koldtbord:
Roastbiff, 60 g per porsjon
Svinestek, 60 g per porsjon
Karbonade med løk, 1 stk per porsjon
Spekemat, 60 g per porsjon
Røkt laks, 60 g per porsjon
Eggerøre, 1 egg per porsjon
Grønn salat, 40 g per porsjon
Pastasalat, 40 g per porsjon
Potetsalat, 40 g per porsjon
Waldorfsalat, 40 g per porsjon
Dressing, 10 g per porsjon
Skalldyrbord
Beregn som ellers ca. 500-600 gram per person, hvor ca. 250-300 er skalldyr (uten skall).
Dette varierer etter hva man serverer.
Normalt regnes det også 1/2 hummer per mann når det er på bordet.
Spekematbord
Beregn ca. 150 gram spekemat per person, fordelt på de ulike sortene.
Spekeskinke er oftest mest populær.
Ostebord
Beregn ca. 200 g ost per person. Vanligvis går det mer av milde oster enn av skarpe,
så beregn alltid mest av de milde ostetypene.
(Kilde: http://ndla.no/nb/node/141246 )