Oksehalesuppe

Oksehalesuppe med rotgrønnsaker

10/12/2024

OKSEHALESUPPE MED ROTGRØNNSAKER

Oksehalesuppe er god og robust høst- og vintermat. Rå oksehaler er et godt utgangspunkt for å skape en fantastisk suppe. Det tar 3-4 timer, men er vel verdt å vente på. Suppa lages i to omganger. Først brunes kjøtt og grønnsaker som så kokes sammen med vann. Dernest renser du kjøttet og siler kraften. Grovhakkede grønnsaker kokes møre i kraften. Ha i det rensede kjøttet, pynt med hakket persille og server med brød/flatbrød og godt smør.

RELATERT INFORMASJON: Oppskrift på potet- og purreløksuppe

DETTE TRENGER DU TIL 6 PORSJONER:

TIL KRAFTEN:

  • 1,5 kg oksehaler
  • 1 ss hvetemel
  • salt og pepper
  • 1 ss smør
  • 1/2 sellerirot
  • 1 gulrot
  • 1 purre (bare det grønne) Det hvite hakker du og bruker som garnityr
  • 1 løk
  • 4 hvitløksfedd
  • 3 laurbærblad
  • 2 ts tørket timian
  • 1 ts hele pepperkorn
  • 1 ss salt
  • 2,5 liter vann

GRØNNSAKER TIL SUPPEN:

has i suppen etter at kraften er kokt ferdig)Kappes i grove biter, bruk det du liker
og som er i sesong, f.eks.:

  • 2 gulrøtter
  • 1/2 kålrot
  • 3 sjalottløk
  • 1 sellerirot
  • 2 persillerøtter
  • hakket persille til pynt

SLIK GJØR DU:

  1. Vend kjøttet i mel smaksatt med salt og pepper og brun det i panne.
  2. Ha det deretter over i en stor gryte.
  3. Brun grønnsakene og ha dem oppi gryten sammen med krydderet.
  4. Hell på vann til det dekker kjøtt og grønnsaker.
  5. Kok opp og slå ned varmen, la alt småkoke/syde i 3-4 timer.
  6. Husk å skumme av underveis.
  7. Noen foretrekker oksehalen med bein i suppen. Om du vil rense kjøtte; tar du ut oksehalene, lar de kjøle litt av, før du renser dem fri for kjøtt. Det er lettest å rense halene når kjøttet er varmt, de med smedfingre har en fordel.
  8. Sil kraften og kok de grovhakkede grønnsakene i den, ha i kjøttet.
  9. Smak til med salt og pepper, hakk over persille og server.

Godt brød/flatbrød og smør fra Røros er spesielt godt til denne klassikeren.