Karenslyst på Skøyen

Maschmanns og Karenslyst

10/11/2024

Bilde: Karenslyst til venstre. Ukjent kunstner. Trolig malt på 1820-tallet. Oslo Museum. 

Fra frodig jord til matmarked: Maschmanns 200 år med smak

Maschmanns Løkke, en historisk eiendom på Skøyen, har gjennom århundrer vært en kilde til næring for lokalsamfunnet. Opprinnelig en frodig byløkke som forsynte Christiania med grønnsaker, har området utviklet seg til en moderne handlegate med Karenslyst Allé som sentrum. Maschmanns Matmarked viderefører arven fra apotekerfamilien Maschmann, og tilbyr i dag et bredt utvalg av ferskvarer og delikatesser.

Skøyen stasjon er et av de mest trafikkerte knutepunktene i Norge. Folk strømmer til og fra Skøyen med, buss, tog, bil, sykkel eller til fots. Nærmere 50 000 mennesker bor eller arbeider i området langs Karenslyst allé

Navnet Karenslyst startet med apotekeren Johan Heinrich Maschmann som forelsket seg og giftet seg med Karen Sverdrup i Christiania i 1774. 5 år etter Johans død i 1785 kjøpte Karen en byløkke på Skøyen. Eiendommen ble først kalt Maschmanns løkke med fikk siden navnet Karenslyst.

Les mer om Karen Sverdrup Maschmann sin spennende livshistorie

Sønnen til Johan Heinrich og Karen skulle også sette spor etter seg. Selv om han etter sigende hadde vært svakelig og ble badet i kjøttsuppe og pakket inn i bomull og varmet på kakkelovnen i tidlige barneår; gikk det bra med Hans Heinrich Maschmann.

Apotekereksamen fra farens hjemby Hamburg ble starten på en omfattende karriere. Utvikling av våpen i bruk mot engelskmennene under Napoleonskrigen var en ting, professorat i kjemi og undervisning på den militære høyskole i Christiania en annen. Hans Henrich Maschmann var foregangsmannen i anskaffelsen av medisiner til befolkningen under britenes blokade under Napoleonskrigen. Han bygget opp et medisin-deponi til nytte for den norske befolkning. Maschmann var  den første i Norge som brukte poteter til brennevinsdestillering.

kilder:

http://snl.no/Hans_Henrich_Maschmann