LYSING PÅ GRILLEN
Lysing, merluza hake eller pescada på portugisisk. Du har sikkert sett
ett av disse navnene på menyer i Syden. Det er nemlig hverdagsfisken i
blant annet Portugal og Spania. Lysing er vår lokale stjernefisk og vanlig å finne
på restauranter nedover i Europa. Lysingen har en sødmefull smak med et
hvitt fast fiskekjøtt. Fisken er svært anvendelig og kan kombineres med
mange smaker. Det skal også mye til for å overkoke lysingen.
MESTERKOKK GEIR SKEIE’S OPPSKRIFT HENTET FRA
NETTSTEDET LYSING.NO
Grillet lysing tilsmakt timian og sitron
med middelhavsgrønnsaker og yoghurtdressing
800 g lysingfilet
salt og pepper
1 ss hakket timian
Revet skall av ½ sitron
1/2 dl god olivenolje
Bland timian, sitronskall og olivenolje, denne oljen kan oppbevares 1 uke i kjøleskap.
Kutt lysingen med skinn i 200gr stykker som krydres med salt og pepper ca 30 min før grilling,
dette for å få saltet inn i fisken + å gjøre fisken litt fastere. Grilles på høy varme først for å få smak,
legges så på ett lunere sted på grillen og pensles godt med oljen.
Bruk en grillpinne til å stikke i kjøttet, om den glir lett igjennom så er fisken klar.
Serveres med en grillet sitronbåt til å presse over.
Middelhavsgrønnsaker:
2 dl bulgur
4 dl kylling eller fiskekraft
4 ss god olivenolje
2 fennikel
1 rød paprika
1 fedd hvitløk hakket
1/2 aubergine
200 g aspargesbønner
kok opp kraften med litt salt og ha i bulguren, la det trekke i 10 min til bulguren er myk.
Kutt fennikelen i båter og kok den i 3 min og avkjøl i isvann. Kutt aubergine i
1 cm tykke skiver og paprika deles i to. Vendes med olje og grilles til de er myke på
medium varme på grillen, kuttes grovt opp. Grill fennikelen i 3 min og bland alle grønnsakene
sammen med bulgur og stekt hvitløk, smak det til med salt, olivenolje og pepper.
Yoghurtdressing:
2 dl gresk yoghurt
2 ss god olivenolje
saft av ¼ sitron
½ fedd finhakket hvitløk
½ ts korianderfrø
½ ts fennikelfrø
½ ts spisskummin
salt
Rist krydderene i en tørr panne til gyldne, knus de i en morter og bland det i yoghurten
sammen med de andre ingrediensene. Smak til med salt. Serveres kald som en dressing/saus.
Denne kan oppbevares 1 mnd i kjøleskap.
(kilder: verdensmat.no / lysing.no)