Fast følge. Vi tester tre gode fastoster
Wrångebäck, Chällerhocker og Beaufort Chalet d’alpage
Fastost er mer enn Norvegia og Jarsberg 🙂
På Maschmanns står fastoster for nesten 70% av totale ostesalget. Parmigiano Reggiano troner øverst på pallen. Hvitosten har vært og er et trofast fast måltidsfølge i flere generasjoner her i landet.
Jarlsberg, vår mest kjente hvitost var opprinnelig en sveitster-ost og kom på markedet i 1820. Den moderne Jarslberg-osten ble ifølge Tine fremstilt på Ås på 1950-tallet. Varemerket Jarlsberg ble etablert i i 1972 og er siden blitt en av våre mest kjente merkevarer.
Vi går tilbake til de originale oppskriftene og ser til utlandet. Og besøker Sveits, Sverige og Frankrike. De tre anbefalte osterne er: Wrångebäcksost fra Almnäs Bruk i Sverige. Chällerhocker fra St. Gallen i Sveits. Beaufort Chalet d’alpage er fra Savoie i Frankrike. Alle ostene er laget på råmelk av kuer som har beitet innenfor et bestemt terroir. Gode håndverkstradsisjoner er også en fellesnevner for de tre ostene.
Beaufort Chalet d’alpage (PDF)
Kongen av franske alpeoster
Kremet og smøraktig, smelter perfekt i munnen.
Lukten er rik og kompleks, med melkeaktige toner.
Smøraktig smak med toner av muskat og gressløk.
Chällerhocker (PDF)
Unik smak og silkemyk konsistens
Lukter karamell, ristede peanøtter og modent kjøtt.
Smaker brunet smør og smeltet purre med toner av salt karamell.
Wrångebäck (PDF)
en av Nordens aller beste oster
Gylden fin farge med en frisk duft med hint av kjeller.
Tydelig lagret tekstur, flott syre, med en lett animalsk smak av umami.
Drikke: Prøv tørr hvitvin eller en tørr epelmost. Blonde øl vil også fungere fint.