ELTEFRITT BRØD
Grytebrød, eltefritt brød eller no-knead-bread – kjært barn har mange navn. Du blander mel, vann, ørlite med gjær og en klype salt og lar alt stå på benken over natten. Dagen etter, heller du deigen forsiktig over i en forvarmet gryte og legger på lokk. Stek i en halv time med lokk, et kvarter uten.
SLIK STARTET DET: Jim Lahey, eier av Sullivan Street Bakery gjorde bakingen enklest mulig, gav blaffen i eltingen og tok kun tiden til hjelp. (VIDEO)
RELATERT:
En god og hjemmelaget løksuppe er godt til hjemmebakt brød | Slik lager du verdens enkleste tomatsuppe
SLIK LAGER DU ELTEFRITT BRØD PÅ 1-2-3
DETTE TRENGER DU FOR Å BAKE ELTEFRITT BRØD:
- 1 liter hvetemel
- 1/2 liter kaldt vann
- gjær på størrelse med en ert eller 1/4 ts tørrgjær
- to klyper salt
- jerngryte med lokk.
SLIK BAKER DU ELTEFRITT BRØD:
- Bland alt det våte med det tørre, ca. 45 sekunder.
- La alt hvile i 18-24 timer tildekket på benken.
- Slå på stekovnen på 250℃
- Sett inn jerngryten.
- Etter 10 minutter tar du ut den varme gryten
- dryss litt mel i bunnen av gryten
- Hell deigen over i den varme gryten.
- Sett på lokk og stek i 30 minutter.
- Ta av lokket og sett ned temperaturen til 200ºC
- Sett i steketermometer. Stek til 96℃.
- Avkjøl brødet på rist.
TIPS
- En neve med havregryn i bunnen av den varme gryten bidrar til at ikke deigen brenner seg fast.
- En neve med solsikkekjerner på toppen hever smaken.