CÆSARSALAT – DEN ORIGINALE OPPSKRIFTEN
Salaten ble skapt til 4. juli-helgen 1924 i den meksikanske grensebyen Tijuana nær grensen til USA. Italieneren Cesare Cardini hadde gått tom for råvarer og måtte lage noe av de restene han hadde. Cesare blandet romanosalat med en dressing bestående av eggeplommer, olivenolje, sitronsaft, worcestershiresaus, hvitløk, sort pepper og Parmigiano Reggiano. Romanosalaten ble toppet med en liten bit ristet brød.
SLIK LAGER DU CÆSARSALAT
DETTE TRENGER DU TIL 4:
- 3 romanosalater
(salat-alternativer: hjertesalat eller isbergsalat) - 4 skiver lyst brød
TIL DRESSINGEN
- 3 ss Parmigiano Reggiano, nyrevet
- Saften av 1 sitron ( opprinnelig ble det brukt lime)
- 4 eggeplommer
- 1 ss dijonsennep
- 1 ss worchestershire-saus
- 6 ansjosfileter
- 6 ss ekstra jomfru olivenolje
- 6 ss solsikkeolje
- 2 ts sort pepper, nykvernet
- Salt etter smak
SLIK GJØR DU:
- Del lyst brød i krutonger og vend inn litt olivenolje, stekes gyldne og sprø i ovn eller panne.
- Vask og skyll salaten.
- Tørk den i et kjøkkenhåndkle eller la den få noen runder i en salatslynge.
- Dressingen: Kjør alle de andre ingrediensene i en blender.
- Riv salaten i biter og ha de i en bolle.
- Bland inn dressingen.
- Topp med krutonger og litt revet Parmigiano Reggiano
- Serveres straks!
ROMANOSALAT
OPPRINNELSE:
Cos salade er det engelske navnet på romanosalat. Salaten har sitt navn etter den greske øya Kos og skal ha vært dyrket og spist i over 5000 år. Romanosalat er mye brukt i middelhavsområdet gjerne i blanding med andre salater.
HELSEFORDELER:
Romanosalat er en medisinplante med mange helsefordeler. Folat – gjør deg piggere. Betakaroten er bra for hud og syn. Kalium holder orden på blodtrykket.
SMAK:
Smaken er kraftig og søt samtidig med toner av en svak bitter nyanse.