Bestemors eplekake: En nostalgisk smakssreise
Dykk ned i en verden av søte minner og fristende aroma med denne klassiske eplekaken. Med sin sprø mørdeigsbunn, kremete fyll og karamelliserte epler, er dette en dessert som bringer frem smilet hos både store og små.
DETTE TRENGER DU:
Mørdeig:
120 g kaldt smør i terninger
100 g melis
1 egg
250 g mel
Fyll:
5 syrlige, norske epler (f.eks. Åkerø, Aroma, rød Gravenstein, Discovery eller Summerred)
2 1/2 ss sukker
2 1/2 ss smør
1 vaniljestang
Røre:
100 g romtemperert smør
100 g sukker
2 egg
75 g malte mandler
25 g hvetemel
1/2 sitron (skall og saft)
SLIK GJØR DU:
Forberedelser
Finn frem en terteform med ca. 27 cm i diameter.
Ha bakepapir og tørkede erter tilgjengelig for steking av tertebunnen.
Mørdeig
Kjør alle ingrediensene til mørdeigen raskt sammen i en hurtigmikser. Elt deigen minst mulig.
Pakk mørdeigen godt inn i plastfilm og la den ligge i kjøleskapet i minst en time.
Steking av tertebunn
Kjevl ut mørdeigen og kle terteformen. Prikk med en gaffel 4-5 steder i bunnen.
Dekk med bakepapir og fyll på med tørkede erter.
Forstek terten ved 170 °C i ca. 15 minutter.
Ta ut ertene og bakepapiret og la deigen hvile på benken.
Karamelliserte epler
Skrell eplene og fjern kjernehuset. Del eplene i jevne båter.
Smelt smør og sukker i en stor stekepanne.
Legg i eplebåtene og tilsett en splittet vaniljestang.
Stek noen minutter til eplene begynner å bli myke. Sett pannen til side.
Røre
Pisk sammen smør og sukker.
Visp inn egg, mandler, mel, sitronskall og sitronsaft.
Montering og steking
Fyll røren over i terteskallet.
Legg eplebåtene over røren, gjerne i et pent mønster.
Stek epleterten ved 170 °C i ca. 30 minutter.
Serveres lun med myk pisket krem eller is.
TIPS: Ta vare på de grønne ertene, de kan gjenbrukes.