Ansjos, brisling og sardiner – kan du forskjellen?
Sildefisker i fokus: Brisling, ansjos og sardin. Disse tre artene skaper ofte forvirring.
Brisling er en viktig matfisk som ofte selges som «ansjos" i Norge, selv om det egentlig er brisling i krydderlake. Hermetisk brisling markedsføres også som sardiner, til tross for at sardin er en egen art. La oss se nærmere på noen fakta:
Kjennetegn og utbredelse
- Sardiner og ansjos er begge fete fiskearter med lignende utseende
- Sardiner trives i tempererte farvann, mens ansjos foretrekker varmere vann
- Ansjos har spiss snute og stor munn, sardiner har utbuet snute og gapende munn1
- Brisling finnes i Nordøst-Atlanteren, fra Norge til Portugal
Bruksområder
Norsk «juleansjos" lages av større brisling
Brisling brukes som både sardiner og ansjos, avhengig av størrelse
Brisling er viktig for hermetikkindustrien og fiskemelproduksjon
Vitenskapelige navn
- Brisling: Sprattus sprattus
- Ansjos: Engraulis encrasicolus
- Sardin: Sardina pilchardus
Denne navneforvirringen skyldes delvis kreativ markedsføring fra norsk side opp gjennom årene.
Sildestriden
Sardiner er sardiner. Der var ikke nordmennene helt enig med biologien. Brisling kan jo også være sardiner. Det førte til sildestriden på begynnelsen av 1900-tallet. I 2012 forsøkte Norge seg igjen med en kreativ markedsføring av sild. På det brasilianske markedet ble norsk sild markedsført som sardiner.
WHO rydder opp
Denne praksisen har foregått så lenge at WHO når har gitt opp og innlemmet hele 21 arter som kan bruke benevnelsen sardiner i sin markedsføring.
Den originale sardinen har forøvrig navnet Sardina Pilchardus. Vi får originale sardiner fra Minerva i Portugal.