SPIS MAT ETTER TRAFIKKLYSMODELLEN
Studier av ultraprosessert mat har gitt forskerne urovekkende data. En del forskere har tatt til orde for å forenkle NOVA–klassifiseringen ytterligere. De kaller det trafikklysmodellen. Den uprosesserte og minimalt prosesserte maten er GRØNN og den ultraprosesserte er RØD, det i mellom er GULT.
NOVA OG NÆRINSMIDDELINDUSTRIEN
NOVA-klassifiseringen ble publisert 2017 av en gruppe forskere ledet av Carlos Monteiro, professor i ernæring ved University of Sao Paulo, Brazil. Monteiro og hans team delte maten inn i 4 kategorier. Uprosessert/minimalt prosessert – kulinarisk bearbeidet – prosessert – ultraprosessert. (Les mer om kategoriene lenger ned i artikkelen). Næringsmiddelindustrien ble ikke spesielt glad for NOVA-klassifiseringen og la mye ressurser i å undergrave og så tvil om Monteiro’s arbeid. 28 forskere rettet kritikk mot NOVA- klassifiseringen, hvorav 24 var tilknyttet næringsmiddelindustrien.
DOKTOR KEVIN HALL SIN STUDIE SETTER STANDARDEN
Den amerikanske legen Kevin Hall trodde at mat var kalorier og næringsstoffer og at graden av prosessering ikke spilte så stor rolle. I 2019 samlet Kevin og hans team 20 deltakere, 10 kvinner og 10 menn. Del gikk med på leve i inne på et lukket område sammen med Kevin og hans forskerkolleger. Studien skulle vare i 4 uker.
Hva skjedde etter 4 uker?
Forskerne fant ut at når de hadde et ultraprosessert kosthold spiste deltagerne i snitt 500 kalorier mer per dag og la på seg 0,9 kg i løpet av 2 uker. I samme periode så var det forhøyede verdier at sulthormoner hos deltagerne. 2 uker med råvarebasert kosthold førte også til endringer. Deltagerne gikk i snitt ned 0,9 kg i løpet av 2 uker. Deltagerne hadde et økt nivå av metthetshormoner og redusert innflammasjon. Det å spise mat etter trafikklysmodellen har god effekt på helsen.
HVOR MYE ULTRAPROSESSERT MAT ER DET I NORSKE BUTIKKER I DAG?
Det er det faktisk ingen som kan si helt sikkert.
En forespørsel til SSB og Helsedirektoratet var resultatløs. Verken SSB eller Helsedirektoratet hadde datagrunnlag på ultraprosessert mat. Neste år kommer det nye Nordiske kostholdsråd. Et av temaene som komiteen skal vurdere er den ultraprosessert maten. Det blir spennende å se hvilket kildemateriale de legger til grunn.
2015: 6 AV 10 VARER VI KJØPER ER ULTRAPROSESSERT
Det som finnes av dokumentasjon er en norsk studie publisert 2015 der en gruppe forskere tok for seg 800 000 nordmenn og sjekket hva de scannet gjennom kassa i dagligvarebutikken av mat og drikke. Utvalget nordmenn var fra 6 geografiske regioner. Dataene ble hentet inn i september 2005 og september 2013. I rapporten kan vi lese: Ultraprosessert mat og drikke representerte 58,8% av de scannede varene og 48,8 % av sluttsummen. I perioden 2005 til 2013 var andelen av ultraprosessert mat økende. (Vi sendte en forespørsel til de store kjedene og spurte om andelen av ultraprosessert mat har endret seg siden 2013. De har ikke tatt seg tid til å komme med tilbakemelding. For Maschmanns sin del så det slik ut i forrige uke: 10,4% av scannede varer var ultraprosessert og tilsvarende 7,2% av sluttsummen i kassen. Red anm. 17/9-2022 )