loins av skrei

SKREIEN – DEN AMORØSE VANDRER FRA NORD

Skreisesongen begynner i januar og varer til ut i april. Nesten halvparten av skreien gyter i Lofoten og Vesterålen. Men skreien finner også sine gyte-områder langs resten av kysten nesten ned til Stavanger. Skreien er i motsetning til kysttorsken i bedre kondisjon, fastere og hvitere i kjøttet.  Dette gjør den spesielt ettertraktet blant stjerne-restauranter og matelskere i inn- og utland. I sesong fra januar til april, og på sitt aller beste rundt Valentines Day, 14. februar.

SLIK STEKER DU LOINS AV SKREI HELT PERFEKT

  • Siden 2019 har vi spist 20% mindre fisk. De siste 10 årene har ungdom halvert sitt inntak av fisk. Kanskje er noe av grunnen at vi tilbereder fisken feil?

EN ENKEL METODE FOR PERFEKT TILBERDNING AV SKREI LOINS ER PANNESTEKING:

  • Bruk teflonpanne, 70% varme på platen, ørlite klaret smør eller olivenolje i pannen, stek på en side i 3 minutter, ikke rør fisken, la den ligge stille.
  • Ta pannen vekk fra varmekilden, ha i litt hvitvin og evt. gode aromater som sitron, løk og urter, sett på lokk og la alt hvile i 5 minutter.
  • Kjernetemperatur på hvilt fisk er også nyttig lesning.
Sjømat fra Maschmanns
Skrei med rotgrønnsaker

OVNSBAKT SKREI MED ROTGRØNNSAKER

Ovnsbakt torskerygg av sesongens skrei med gode norske rotgrønnsaker er festmat. Du kan tilberede alt i en stor gryte som du kan sette rett på bordet.

OPPSKRIFT: SLIK OVNSBAKER DU SKREI

Skrei med beluga-linser

PANNESTEKT LOINS AV SKREI MED BELUGA-LINSER OG FRITERT JORDSKOKK

Kok beluga-linser i 10-15 minutter. Ikke fillekok linsene. De skal være al dente og ha en flott glinsende tekstur som beluga-caviar. Topp gjerne med tynne friterte skiver av jordskokk.

Skrei med asparges og løyrom

SKREI LOIN MED HVIT ASPARGES OG LØYROM

Skreien er i sesong fra januar til mars, den hvite aspargesen er i sesong fra februar og utover. Pannestekt skrei og al dente kokt hvit lubben asparges er en god match. Server med en god hjemmelaget hollandaise og en god skje med løyrom.

Loins av torsk

PANNESTEKT SKREI MED TRØFFELMOS

Pannestek skreien 3 minutter med god varme, ta pannen vekk fra varmen, sett på lokk og la fisken hvile i 5 minutter.  En god potetmos er perfekt følge. Skrell og kok potetene, tilsett smør og litt trøffelolje. Mos potetene og smak til med salt og pepper.

SKREI MED PERSILLEROT OG OKSEKRAFT

Pannestekt loins skrei med ovnsbakt persillerot med en rotmos av samme grønnsak er godt. Husk nok smør i mosen. Server med en god fond av oksekraft.

Skreimølje

SKREIMØLJE: SKREI, LEVER OG ROGN

Skreimølje er en klassiker og festmat nordpå. Husk gode mandelpoteter og gulrøtter.  Dette er smaken av Norge, tradisjonsmat og festmat på sitt aller beste.

OPPSKRIFT: SLIK LAGER DU SKREIMØLJE

Abonner på nyhetsbrev