loins av skrei

SKREIEN – DEN AMORØSE VANDRER FRA NORD

Skreisesongen begynner i januar og varer til ut i april. Nesten halvparten av skreien gyter i Lofoten og Vesterålen. Men skreien finner også sine gyte-områder langs resten av kysten nesten ned til Stavanger. Skreien er i motsetning til kysttorsken i bedre kondisjon, fastere og hvitere i kjøttet.  Dette gjør den spesielt ettertraktet blant stjerne-restauranter og matelskere i inn- og utland. I sesong fra januar til april, og på sitt aller beste rundt Valentines Day, 14. februar.

4 % REGELEN GIR DEG PERKFEKT OVNSSTEKT SKREI

  • 4% -regelen er grei å foholde seg til. Skreien du tar ut av i ovnen stiger med 4% av ovnsvarmen.
  • Råvaren hviler seg opp til rett temperatur derav utrykket hvilt kjøtt.
  • EKSEMPEL: Du har en ovnsvarme på 180ºC og tar ut skreien når kjernetemperaturen ligger på 44ºC. Legg til 4% av ovnstemperaturen (7,2ºC)  Skreier har hvilt seg opp til 51,2ºC. Fisken er perfekt.

SLIK STEKER DU LOIN AV SKREI HELT PERFEKT

EN ENKEL METODE FOR PERFEKT TILBEREDNING AV SKREI LOIN ER PANNESTEKING:

  • Bruk teflonpanne, 70% varme på platen, ørlite klaret smør eller olivenolje i pannen, stek på en side i 3 minutter, ikke rør fisken, la den ligge stille.
  • Ta pannen vekk fra varmekilden, ha i litt hvitvin og evt. gode aromater som sitron, løk og urter, sett på lokk og la alt hvile i 5 minutter.
  • Kjernetemperatur på hvilt fisk er også nyttig lesning.
William i sjømatavdelingen mes sesongen skrei
Fersk skrei
Skrei med rotgrønnsaker

OVNSBAKT SKREI MED ROTGRØNNSAKER

Ovnsbakt torskerygg av sesongens skrei med gode norske rotgrønnsaker er festmat. Du kan tilberede alt i en stor gryte som du kan sette rett på bordet.

OPPSKRIFT: SLIK OVNSBAKER DU SKREI

Skrei med belugalinser og trøffel

PANNESTEKT LOINS AV SKREI MED BELUGA-LINSER OG SORT TRØFFEL

Kok beluga-linser i 10-15 minutter. Ikke fillekok linsene. De skal være al dente og ha en flott glinsende tekstur som beluga-caviar. Topp gjerne med høvlet sort trøffel.

Skrei med asparges og løyrom

SKREI LOIN MED HVIT ASPARGES OG LØYROM

Skreien er i sesong fra januar til mars, den hvite aspargesen er i sesong fra februar og utover. Pannestekt skrei og al dente kokt hvit lubben asparges er en god match. Server med en god hjemmelaget hollandaise og en god skje med løyrom.

Loins av torsk

PANNESTEKT SKREI MED TRØFFELMOS

Pannestek skreien 3 minutter med god varme, ta pannen vekk fra varmen, sett på lokk og la fisken hvile i 5 minutter.  En god potetmos er perfekt følge. Skrell og kok potetene, tilsett smør og litt trøffelolje. Mos potetene og smak til med salt og pepper.

SKREI MED SKORSONNEROT OG OKSEKRAFT

Pannestekt loins skrei med ovnsbakt skorsonnerot med en rotmos av samme grønnsak er godt. Husk nok smør i mosen. Server med en god fond av oksekraft.

Skreimølje

SKREIMØLJE: SKREI, LEVER OG ROGN

Skreimølje er en klassiker og festmat nordpå. Husk gode mandelpoteter og gulrøtter.  Dette er smaken av Norge, tradisjonsmat og festmat på sitt aller beste.

OPPSKRIFT: SLIK LAGER DU SKREIMØLJE