Pinnekjøtt fra Maschmanns

2023: PINNEKJØTT FRA MASCHMANNS

PINNEKJØTT AV VILLSAU, SPÆLSAU OG GAMMEL NORSK SPÆLSAU

Årets pinnekjøtt kommer fra lam som har beitet ved kysten ytterst i Sognefjorden, på høyfjellet og inne i Vestlandsfjorder.

  • Maschmanns hjemmelaget. På øyriket ytterst i Sognefjorden har villsauen beitet lyng, urter og gress året rundt. Vi har foredlet lammeribbene til pinnekjøtt i vårt modningsrom på Skøyen.
  • Rondane Gardsmat i Folldal lager pinnekjøtt av gammel norsk spælsau.
  • Maschmanns utvalgte pinnekjøtt er av lam fra spælsau. Dyrene kommer fra utvalgte gårder i Hardanger som har beitet langs fjorden og på fjellet.
  • Fra Ryfylke får vi pinnekjøtt av spælsau som er foredlet av A. Idsøe i Stavanger.

Klima, rase, kulturlandskap og bøndenes håndverk setter et unikt preg på årets pinnekjøtt fra Maschmanns.

RELATERT: Les mer Norske saueraser: Spælsau | Gammel Norsk Spælsau | Norsk Villsau 

PINNEKJØTT FRA RONDANE GARDSMAT

RØKT OG URØKT

Gammel norsk spælsau som har beitet i Rondane. Rondane Gardsmat ligger i Folldal og tilbereder sitt pinnekjøtt etter tradisjonelle metoder. Rondane Gardsmat skriver på sine hjemmesider: Gammelnorsk spælsau er en sauerase som går helt tilbake til vikingtiden. Det er en lettbygd og sunn rase som beiter på variert og urterikt fjellbeite. Det gir seg utslag i et kjøtt som er velsmakende og særpreget, en unik nytelse for ganen.

Det røkte pinnekjøttet røykes i et gammeldags røykerom på gården. Her fyres det med einer som gir en spesiell, litt kjølig røykaroma med innslag av ferskt lær, kjølig treverk og bål.

Beregn  350 -500 gram per porsjon | Utvanning:16 timer. | Damping: Til kjøttet løsner fra beinet.(3-4 timer)

VINDTØRKET PINNEKJØTT FRA HARDANGER

HELE SIDER

Pinnekjøtt er vindtørket i Granvin i Hardanger. Lammene av spælsau har beitet i fjellet og på  Hardangervidda hele sommeren. Lammene har blitt slaktet i Førde og blitt sortert etter kjøttfylde og størrelse. De beste lammesidene blir sortert til Maschmanns. Pinnekjøttet henger på luftige loft på gården. Her henger de i 4-6 uker, avhengig av om været er tørt eller fuktig.

Beregn  350 -500 gram per porsjon | Utvanning:16-20 timer, bytt vann etter 3-4 timer.  Damping: Til kjøttet løsner fra beinet. (3 timer)

ELDHUSRØKT PINNEKJØTT FRA HARDANGER

RØKT

Eldhusrøkt pinnekjøtt laget i Granvin i Hordaland.  Lammene av spælsau har beitet i fjellet og på  Hardangervidda hele sommeren. Lammene har blitt slaktet i Førde og blitt sortert etter kjøttfylde og størrelse. De beste lammesidene blir sortert til Maschmanns. Lammesidene henges i gamle moderniserte eldhus som er bygget opp av Vossa Kjøt  Det røykes på tradisjonelt vis i gårdens røykeloft. Her benyttes orreved som gir en rund, varm og naturlig røykaroma med undertoner av varmt treverk. Kyndige fagarbeidere følger produksjonen nøye.

Pakkes i 1,4-1,8 kg pakker. Markedet selger også hele sider med eldhusrøkt pinnekjøtt.

Beregn  350 -500 gram per porsjon | Utvanning:18-20 timer, bytt vann etter 3-4 timer.  Damping: Til kjøttet løsner fra beinet. (3 timer)

ALBERT PINNEKJØTT AV FJELLAM FRA RYFYLKE

Utvalgte spælsau er videreforedlet til pinnekjøtt av Albert Idsøe i Stavanger

URØKT

Lammene kommer fra utvalgte gårder i Ryfylke. Dyrene har gått på fjellbeite i Ryfylke-heiene. Det beste og mest fyldige lammene blir selektert ut til å bli Albert pinnekjøtt.

Beregn  350 -500 gram per porsjon | Utvanning:16-20 timer, bytt vann etter 3-4 timer.  Damping: Til kjøttet løsner fra beinet. (3 timer)

«MASCHMANNS HJEMMELAGEDE»
PINNEKJØTT AV VILLSAU/KYSTLAM

SALGSKLART MEDIO DESEMBER

URØKT

Fra øyene ytterst i Sognefjorden beiter villsauen året rundt. Lammene spiser lyng, urter og gress.  Vi har foredlet lammesidene til Pinnekjøtt i 6-8 uker i vårt modningsrom på Skøyen

Beregn  350 -500 gram per porsjon | Utvanning: 16-20 timer, bytt vann etter 3-4 timer  |  Damping: Til kjøttet løsner fra beinet. (2-3 timer)

PINNEKJØTT AV REINSDYR

URØKT

Fra Røros Rein  har vi pinnekjøtt av reinsdyr.  Et magert kjøtt med kun 3% fett. Pinnekjøtt av lam har en fettfylde på over 30%. Siden reinsdyrkjøttet er magert, kan det med fordel serveres med en god saus. (Surret sjalottløk i smør, med litt eplemost og sjy fra kraften vil fungere).

Beregn  350 -500 gram per porsjon | Utvanning: 16-20 timer, bytt vann etter 3-4 timer  |  Damping: Til kjøttet løsner fra beinet. (2-3 timer)

ELDSHUSRØKT GARDSPØLSE

Ypperlig tilbehør til pinnekjøtt. Lammepølsene blir røkt i Eldhus i Granvin i Hordaland.

VOSSAKORV

Ypperlig tilbehør til pinnekjøtt.Tradisjonell lammepølse fra Voss produsert av A. Idsøe i Stavanger

VIDEO: SLIK DAMPER DU PINNEKJØTT