Ost fra Maschmanns

Ostedisken på Maschmanns bugner av modne og velsmakende oster.  Maschmanns henter oster fra Neal’s Yard, Guffanti, Mons og flere utmerkede ostemodnere rundt omkring i Europa. Det gir deg alltid de beste og mest modne ostene. Vi velger som oftest de upasteuriserte og økologiske ostene. Og gjerne fra små lokalmatprodusenter med håndtverk og gode råvarer som arbeidsmetode. 

Det gir deg de aller beste ostene. Den beste parmesan, gruyere, comte, stilton og sesong- og ferskoster som chèvre og burrata. Det burde gjøre de fleste mat- og osteelskene fornøyd. Men Maschmanns har så mye mer. 

Ost fra Norge

Norden og spesielt Norge har hatt en eventyrlig utvikling på ostefronten de siste 10-årene. Vår nasjonelsdikter, matelsker og samfunnsrefser Bjørnstjerne Bjørnson skrev noe i Verdens Gang i 1892 som oppsummerer hva som har skjedd på ostefronten i Norge.  Hva var vel Norge uten de fremmede? I Håndverk, Industri, Handelskap, Kunst, sosiale og politiske oppgaver? Enten må vi ut iblandt dem, eller de må hit til oss. Ganske fremsynt den godeste dikterhøvsdingen fra Aulestad i Gausdal ved Lillehammer. For med «de fremmede» som franske Pascale Baudonell fra Underdal, cisterciensermunkene på Munkeby kloster og flere har småskala osteproduksjon i Norge skutt fart. Og kvalitetsmessig holder ostene verdensklasse. Blåosten Kraftkar fra Tingvollost ble i 2016 kåret til verdens beste ost. Brunosten til Avdem Gårdsysteri ble benyttet av Noma i København.

Bjørnstjerne Bjørnson

– Hva var vel Norge uten de fremmede? I Håndverk, Industri, Handelskap, Kunst, sosiale og politiske oppgaver? Enten må vi ut iblandt dem, eller de må hit til oss.

Ost deles inn i flere klasser, her de aller mest kjente.

Tusenvis av oster produseres rundt om i verden. Det skapte et behov for klassifisering.
Vellagret parmigiano reggiano fra Maschmanns

Faste og halvfaste oster

I gruppen faste oster finner vi oster som Parmesan og Comte mens halvfaste oster kan være gouda og manchego. Fast eller halvfast bestemmes av hvor mye væske/myse osten slipper under ysteprosessen.  Tre av verdens mest kjent oster er Pamigiano Reggiano fra Italia, franske Comté samt Gruyère fra Sveits. Engelsk cheddar, pecorino fra Sardinia, manchego fra Spania er også utmerkede oster. Maschmanns har de aller beste variantene inne i disken. Tilbehør til ostene kan være syltetøy, honning, balsamico og nøytral kjeks. Når det gjelder viner til faste og halvfaste oster er det ofte hvite viner som passer best. Velg den vinen som harmonerer best.

HVitmuggoster fraMaschmanns

Hvitmuggoster

I gruppen hvitmuggoster finner vi fransk brie og camembert. Brie de Meaux kalles for ostenes konge, mens Brie de Melun er alle briers mor. i klassen har vi også Brillat – Savarin oppkalt etter en av verdens mest betydningsfulle matskribenter. Enda en superkjendis i denne klassen er Camembert de Normandie. En herlig kremet ost med smak av champignon og nøtter. Passende tilbehør er syltetøy og nøtter. Av drikke så er Champagne og Ringi Eplefryd gode valg. Hvite viner som Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Grûner Veltliner er gode til hvitmuggoster.

Kittoster fra Maschmanns

Kittoster

Kittosten har fått sitt navn av fargen på osten, kjennetegnes også på den skarpe lukt og aroma. Men ikke la deg skremme av lukten på kittostene. Smaken er ofte harmoniske og herlig komplekse. Osten vasker med saltlake gjerne tilsatt alkohol under modningen for ekstra aroma og karakter. Eoissses, Morbier og Münster er de mest kjente kittostene. Vi glemmer heller ikke den norske kittosten fra Munkeby kloster. Munkeby er en fantastisk kittost som etter manges ostekjenneres mening er norges aller beste ost. 

Blåmuggoster

Blåskimmelost er en ost gjort på blåskimmelkultur. Smaken er fra ganske mild (gorgonzola dolce) til de litt mer sterke (roquefort). De aller mest kjent blåostene er nevnte Roquefort, Stilton og Gorgonzola. Verdens beste ost i skrivende stund er en blåost fra Møre. Kraftkar fra Tingvollost utkonkurrerte over 3000 oster på World Cheese Awards i San Sebastian i oktober i fjor. Det som også er hyggelig at det er flere gode norske blåoster som puster Kraftar i ryggen på kvalitet. Prøv gjerne Råblå fra Grindal og Fønix fra Stavanger. To fantastiske og harmoniske oster. Prøv de gjerne med en god hvitvin med litt sødme for å balanse mot saltet i osten.

Chevre fra Maschmanns

Chèvre

Chèvre har som navnet sier noe med geit å gjøre. En av de herligste vårtegnene er når de første ferske geitostene fra Provence sør i Frankrike er i butikk.  Buchette de Banon, Valençay og Mistralou er kjente franske geitoster.  Men vi har en ostemagiker i Norge også. Danske Bo Jensen holder til på Jæren og lager herlige geitoster. Fjelltopp og lille Aske er begge prisvinnere og vel verdt å forsøke. Tørre og syrefriske hvite viner passer til chevre.