MATNYTTIG OM SVEITS
Matnyttigheter fra Sveits er mye mer enn Nespresso og Toblerone. Matkulturen er preget av nabolandene; Tyskland, Frankrike og Italia. Landets 26, til dels egenrådige kantoner kan likevel enes om nasjonalrettene rösti-poteter og ostefondue. Før vi retter nesen sørover mot alpene, her har du litt info om Sveitsisk kultur og levesett. Einar Tørnquist og Solveig Kloppen deler fornøylig info om Sveits i podcasten 198 land.
NASJONALRETTER
Det er ikke lett å enes om én nasjonalrett i Sveits. Noen sverger til Rösti-poteter med skinke, andre mener at ostefondue trumfer alt.
HVILKE OSTER BRUKES I FONDUEN?
Tradisjonelt lages en sveitsisk ostefondue med to forskjellige typer ost, avhengig av regionen i Sveits du er i. Regionale oppskrifter inkluderer varierende mengder Appenzeller-, Gruyère- og Emmentaler-ost. Ulike varianter skapes ved å tilsette ingredienser som sopp, tomater, urter og til og med chili. Ostedisken på Maschmanns fører de aller beste ostene fra Sveits. I tillegg til de ovennevnte har vi Chällerhocker, Beaufort Alpage og L’Etivaz.
Beregn 200 gram ost per person i ostefonduen.
MATNYTTIG OM SVEITS
Nabolandene Italia, Frankrike og Sveits setter sitt preg på det Sveitsiske kjøkken.
ANNERLEDESLANDET SVEITS
Sveits er på mange måter litt likt Norge. Begge står utenfor EU, har høy sysselsetting, vel utbygd sykehusvesen og elsker selvstendighet. Sveits byr også mye annerledes. Her har du en knippe annerledesheter du kanskje ikke visste om.