Matnyttig om Sveits

MATNYTTIG OM SVEITS

Matnyttigheter fra Sveits er mye mer enn Nespresso og Toblerone. Matkulturen er preget av nabolandene; Tyskland, Frankrike og Italia. Landets 26, til dels egenrådige kantoner kan likevel enes om nasjonalrettene rösti-poteter og ostefondue. Før vi retter nesen sørover mot alpene, her har du litt info om Sveitsisk kultur og levesett. Einar Tørnquist og Solveig Kloppen deler fornøylig info om Sveits i podcasten 198 land.

NASJONALRETTER

Det er ikke lett å enes om én nasjonalrett i Sveits. Noen sverger til Rösti-poteter med skinke, andre mener at ostefondue trumfer alt.

RÖSTI–POTETER

Rösti–poteter er revne poteter som du river og  pannesteker i klaret smør. Retten er både en hverdagsrett og en nasjonalrett.

VIDEO: STEK RÖSTI POTETER PÅ 8 ULIKE MÅTER

OSTEFONDUE

Ostefondue var populært i Norge på 70–tallet. I det konservative Sveits er retten fremdeles på moten. Du lager fondue slik: vin og revet ost smeltes forsiktig i en gryte. Biter av fint brød som baguette dyppes i ostemassen og nytes.

EKSTERN OPPSKRIFT: BRØDRENE PRICE LAGER OSTEFONDUE

HVILKE OSTER BRUKES I FONDUEN?

Tradisjonelt lages en sveitsisk ostefondue med to forskjellige typer ost, avhengig av regionen i Sveits du er i. Regionale oppskrifter inkluderer varierende mengder Appenzeller-, Gruyère- og Emmentaler-ost. Ulike varianter skapes ved å tilsette ingredienser som sopp, tomater, urter og til og med chili. Ostedisken på Maschmanns fører de aller beste ostene fra Sveits. I tillegg til de ovennevnte har vi Chällerhocker, Beaufort Alpage og L’Etivaz.

Beregn 200 gram ost per person i ostefonduen.

MATNYTTIG OM SVEITS

Nabolandene Italia, Frankrike og Sveits setter sitt preg på det Sveitsiske kjøkken.

Risotto alla Milanese

RISOTTO MED SAFRAN

Visste du at Sveitserne dyrker sin egen risotto–ris? Det er de stolte av. RIsotto med safran er populært. Ikke så rart siden Milano ligger et par times kjører tur fra Sveits. Koblingen til Risotto alle Milanese er åpenbar.

OPPSKRIFT: SLIK LAGER DU RISOTTO ALLE MILANESE

POLENTA

Polenta er som fattigmannskost å regne og består en tykk maisgrøt. Den fremstilles ved å koke maismelet inn til en grøt i vann eller kraft. Polenta kan fint brukes i retter der du ellers ville brukt potetmos. Et dryss med revet parmesan er obligatorisk. Polenta kan også bakes, stekes eller grilles.

PIANDINA

Piadina er et flatt brød/lefse fra Romagna-regionen i Italia som også er populær i Kantoner nær Italia. Slik lager du Piadina: La brødet få en 2 minutter på hver side i en varm stekepanne. Klassisk fyll er parmaskinke, ruccola og høvlet parmesan. Legg fyllet mellom to skiver brød eller rull den sammen og nyt. Dette er populær gatemat i Rimini og Lugano.

ÄLPERMAGRONEN

Älpermagronen er Sveitsernes svar Mac & Cheese. Kokt kort rørformet pasta blandes med en Gruyère ostesaus. Topp retten med sprøstekt løk og bacon. Server epelmos som tilbehør.

MÛSLI

Müsli ble oppfunnet rundt 1900 av den sveitsiske legen Maximilian Bircher-Benner. Blandin er enkel: Havregryn, helt, revet eple og kondensmelk. Eplet ble revet, og havren bløtt opp i kondensmelk. Det var diettmat for pasientene hans.

Fransk løksuppe

LØKSUPPE GRATINERT MED GRUYÈRE

Klassisk fransk løksuppe har få, men gode ingredienser. Husk å toppe suppen med en god Gruyère og gratinere i ovnen.

SLIK LAGER DU FRANSK LØKSUPPE

Marengs fra Gruyère

MERINGUE DE GRUYÈRE

Double cream gjort på melk fra regionen Gruyère er blitt en egen industri. Kremes brukes i marengs som også kommer fra samme område. Double cream har et fettinnhold på 50%, vanlig kremfløte 35%. Markedet har Meringue de Gruyère for salg. Hvorfor ikke prøve med lemoncurd som fyll?

Mont d'Or og trøffel

MONT d’OR

Osten Mont d’Or får du både i en Fransk og en Sveitsisk versjon. Vacherin Mont d’Or har opprinnelse i Sveits, mens den franske heter Vacherin du Haut-Doubs.

SERVERINGSFORSLAG

ANNERLEDESLANDET SVEITS

Sveits er på mange måter litt likt Norge. Begge står utenfor EU, har høy sysselsetting, vel utbygd sykehusvesen og elsker selvstendighet.  Sveits byr også mye annerledes. Her har du en knippe annerledesheter du kanskje ikke visste om.

PRIVATLIVETS FRED

Fysisk og psykisk avkobling er viktig for Sveitserne. På hverdagene skal det skal være stille mellom 12–13 på dagen og fra 22–06 på natten. På søndager og helligdager er det enda strengere med mange regler: Butikkene er som regel stengt, det er forbudt å kaste flasker i flaske–containere, støyende husholdnigsapparater og høye hæler er også forbudt.

KONSERVATIVT STYRESETT

Mor skal være hjemmeværende og far arbeide preger Sveits næringsliv. Det har vært en gradvis bedring de siste 10–årene. Kvinner måtte tidligere få mannens tillatelse for å få seg en jobb. Noen kantoner har fremdeles straffeskatt om bade mann og kone har inntekt. Kvinner fikk stemmerett i 1971. Den siste kantonen innførte stemmerett så sent som i 1990.

DIREKTE DEMOKRATI  OG FOLEAVSTEMNINGER

Om du samler inn 100 000 gyldige underskrifter til fordel for forslaget innen en periode på 18 måneder kan du endre lover som myndighetene har vedtatt.

CH – CONFOEDERIATIO HELVETICA

Toppdomene og bilskiltene fra Sveits er merket CH etter Confoederatio Helvetica som er etter det gamle navnet på Sveits. CHF er forøvrig valutakoden.

SELF–SABOTAGE

I krig og kriser har Sveitserne muligheten til å sabotere sin egen infrastruktur. 3000 broer, jernbaner og veier på grensen kan sprenges.

ATOMSIKKERHET

Sveitserne er godt sikret mot atomkrig. Hele landets befolkning har en tilfluktsrom i sitt nærområde.

Følg Maschmanns-bloggen hvor vi deler gode råd, oppskrifter og fortellinger om mat.