MASCHMANNS SJEKKLISTE FOR JULEMATEN

Maschmanns deler tips om julematen og drikke på julaften og 1. juledag.

  • Julematen er «plankekjøring» for de fleste. Det blir ribbe eller pinnekjøtt med klassisk tilbehør.
  • Mer lekent blir det til den sene frokosten og lunchen på 1. juledag. Rester fra middagen julaften er for mange en selvfølge.
  • Lokale skikker og tradisjoner bestemmer ofte hva som kommer i tillegg.

Åpningstider på Maschmanns julen 2023 |

Julefrokost fra Maschmanns

PORSJONSBEREGNING

Det er ikke lett å gi noe presist svar på hvor mye en person spiser. Barn, ungdom, kvinner, menn har et ulikt inntak av mat. To sultne voksne menn spiser kanskje det dobbelte av anbefalingene under.
NYTTIG GUIDE: PORSJONSBEREGNING, HVOR MYE SPISER 1 PERSON.

Julesnadder fra Maschmanns

DE SISTE JULEGAVENE

En matgave er alltid kjekt å ha i bakhånd. En bugnende matkurv, en liten eske konfekt, en flaske god ekstra jomfru olivenolje eller en panettone alltid hyggelig å få eller gi. Om du får en uventet gave levert på døra julaften, er det hendig å ha noe å gi i retur 🙂 Vertinnegave hører også romjulen til. Maschmanns har mye som passer både for vert, vertinne og til deg selv.

 

MATGAVER FRA MASCHMANNS

Alkoholfrie bobler

DRIKKE TIL JULEMATEN

  • Maschmanns vil fremheve de gode alkoholfrie boblene julematen.
  • Eplefryd med flotte bobler fra Ringi.
  • Maschmanns fører også gode bobler laget av te.

VINMONOPOLET ANBEFALER DRIKKE TIL JULEMAT

Maschmanns Ribbe

JULEMATEN: RIBBA PÅ JULAFTEN

  • Kjøp en god fersk ribbe. Årets ribber fra Maschmanns kommer fra Vestfold og Rylke.
  • MASCHMANNS SELECTION RIBBE  – Vi har valgt å kalle Maschmanns ribbe for Selection. Dette er utvalgte ribber fra Edelgris med perfekt vekt, størrelse og marmorering. De aller beste ribbene fra utvalgte gårder fra Vestfold blir til Maschmanns Selection. Kjøttet er saftig og smakfullt med en meget god fettmarmorering. Vi ruter og krydrer gjerne ribba for deg. Godt flaksalt, Telicherry-pepper og en klype med norsk karve hever smaken.

  • Gni ribba godt inn med salt og pepper(gjerne Trio Noir Pepper) og la den ligge på kjøl i minst 2 døgn før bruk. Husk å rute opp ribba før du gnir inn med salt. Slakteren ruter gjerne ribba for deg.
  • Spiser du klokken 17:00 på julaften, bør ribba være i ovnen klokka 13:00.
  • NYTTIGE TIPS: ALT DU TRENGER Å VITE OM JULERIBBE
  • Tilbehør til ribbe: Gode poteter, gjerne gulløye eller fjellmandel. Medisterkaker, julepølse, sosisser, rørte tyttebær, sennep, lefse og surkål.
  • Ribbesaus lager du mens ribba hviler, brun meljevning og spe med varm kalvekraft og ribbefett fra ribba (Hjemmelaget ribbesaus/julesaus har vi for salg i Markedet.)

JULEMATEN: PINNEKJØTT & KÅLROTMOS

  • Kjøp pinnekjøtt fra en anerkjent leverandør. Maschmanns har pinnekjøtt av lam som har levde det gode liv på Folldal, Hardanger, Haukelifjell og ved havgapet ytterst i Sognefjorden.
  • Pinnekjøtt får du også i hele sider. Vi deler de gjerne opp for deg. Vi har hele sider med pinnekjøtt fra Hardanger.
  • Les mer om våre leverandører og deres pinnekjøtt.
  • Husk å vanne ut pinnekjøttet 16-20 timer før bruk. Følg anvisning på pakken.
  • Damp på pinner eller rist. Vannet skal ikke være i kontakt med pinnekjøttet.
  • Husk å sette lokket tett på, bruk gjerne et lodd.
  • Spiser du klokken 17:00 på julaften, bør du begynne å dampe  pinnekjøttet klokka 13:00.
  • Tilbehør: Vossakorv, julepølse, gode poteter, gulløye eller fjellmandel. Kålrotstappe, rørte tyttebær, rosenkål.
  • God rotmos lager du slik: Kok kålroten mør, mos roten med en stamper, smak til med smør, fløte, salt, pepper og muskatt.
  • Sjekk om du har en stamper og muskatt.

Frokosten 1. juledag er høydepunktet for mange

Her har kokken mye mer spillerom enn på pinnekjøtt og ribbemiddagen fra dagen før. Julefrokost, julebrunch, julelunsj; kjært barn har mange navn. 1. Juledag er dagen man feiret sammen med familien. Frokosten ligner mest på god dansk frokost (lunsj). Bordets bugnende gleder med god tradisjonsmat, nok tid og gode samtaler rundt bordet. 1. juledag er også innedagen. Det å gå bort ubedt på juledagen er noe man ikke gjør.

lyst.surdeigsbrød

FERSKT BRØD I JULEN

Maschmanns holder lukket på Julaften, 1. dag og 2. dag jul. Vi anbefaler å kjøpe med ekstra brød til julens måltider. Hva med en jule-brødkurv levert hjem på lille julaften?

Om du baker brød selv har du selvfølgelig alt på stell. Velger du å kjøpe brød fra Maschmanns økologiske bakeri anbefaler vi å oppbevare det i posen på benken. Evt. fryse brødet ned i brødposen om du skal bruke det noen dager etter. Ta det opp kvelden før du skal bruke brødet. La det ligge på benken i brødposen. Om morgenen lar du brødet få et lite kvarter i en 150ºC varm ovn. Skal du ha flere brød til jul, bestill gjerne fra Bakeriet. (tlf. 22 55 33 44). 

KLASSISKE DESSERTER:

  • Multekrem
  • Riskrem (husk en hel mandel i grøten)
    og en marsipangris til den som finner mandelen.
Sitrontartelette fra Maschmanns
Juleskinke fra Maschmanns

DETTE SERVERER DU TIL FROKOST 1. JULEDAG:

(selvfølgelig med regionale og personlige tilpasninger.)

  • Rester av pinnekjøtt/ ribbe
  • Sylte med lefse, surkål og julesennep
  • Hveteølgravet laks med sennepssaus
  • Maschmanns røkte laks med eggerøre
  • Sild i variasjoner; sennep, tomat, rømme og glassmester
  • Husk rømme, godt smør og godt brød (Hva med å bestille en julebrødpose til Lille Julaften levert hjem med AMOI )
  • Røkt juleskinke
  • Paté, terrine og posteier av beste kvalitet
  • Nyskåret spekemat og salami
  • roastbiff og potetsalat
  • Syltede agurker og rødbeter
  • Brød, flatbrød og knekkebrød
  • Gode oster, klassiske valg er edamer og stilton* (og gjerne pepperkaker og portvin til stilton)
  • Brunosten er også et must for mange
Miniknäcke fra Olof Viktors

KJEKT Å HA I BAKHÅND 
Tynne surdeigs-knekkebrød av rug fra Olof Victor er hendige. Topp med ditt favoritt julepålegg og nyt komboen.

Sjømat i julen

SJØMAT I JULEN

Fersk sjømat er kjærkomment i julen. Ikke glem at sjømat er ypperlig som pålegg også. Sild, gravlaks, røkelaks og ansjos. Gjerne ledsaget av godt rugbrød.

Porchetta, ribbe på Italiensk

PORCHETTA: ITALIENSK RIBBE MED SMAK

Porchetta er utbeinet, rullet og oppbundet ribbe fylt med krydder og urter. Ribba stekes i ovn til kjøttet er saftig og svoren er sprø. Porchetta er ypperlig servert som hovedmåltid eller i skiver til romjulens sene frokoster.  Maschmanns har ferdig utbenet ribbe for salg. Da kan du krydre og binde den opp på egen hånd. Alternativt kan du kjøpe stekeklar porchetta i disken eller ferdig stekt i skiver i delikatessedisken. NYTTIG GUIDE: SLIK LAGER DU PORCHETTA

Klassisk julegodteri

KONFEKT & GODTERI

  • Konfekt fra Valrhona og Niederegger
  • Konfekt fra Jenten på Tunet
  • Brente mandler fra Maschmanns