MASCHMANNS SJEKKLISTE FOR JULEMATEN

Maschmanns deler tips om julematen og drikke på julaften og 1. juledag.

  • Julematen er «plankekjøring» for de fleste. Det blir ribbe eller pinnekjøtt med klassisk tilbehør.
  • Mer lekent blir det til den sene frokosten og lunchen på 1. juledag. Rester fra middagen julaften er for mange en selvfølge.
  • Skikker og tradisjoner bestemmer ofte hva som kommer i tillegg.

Sjekk ut julens åpningstider i Marked og Bakeri her. 

Julefrokost fra Maschmanns

PORSJONSBEREGNING

Det er ikke lett å gi noe presist svar på hvor mye en person spiser. Barn, ungdom, kvinner, menn har et ulikt inntak av mat. To sultne voksne menn spiser kanskje det dobbelte av anbefalingene under.
NYTTIG GUIDE: POSJONSBEREGNING, HVOR MYE SPISER 1 PERSON.

Karenslyst gavekurv fra Maschmanns

DE SISTE JULEGAVENE

En matgave er alltid kjekt å ha i bakhånd. En bugnende matkurv, en liten eske konfekt eller en liten salami er alltid hyggelig å få eller gi. Om du får en uventet gave levert på døra julaften, er det hendig å ha noe å gi i retur 🙂 Vertinnegave hører også romjulen til. Maschmanns har mye som passer både for vert, vertinne og til deg selv. JULEGAVETIPS FRA MASCHMANNS

Drikke til julematen

DRIKKE TIL JULEMATEN

  • Maschmanns vil fremheve de gode alkoholfrie alternativene til julematen.
  • Norske epler blir det mye godt av:
    Eplefryd med flotte bobler fra Ringi.
    Eplemost fra Hovelsrud har god syrlighet.
  • Maschmanns fører også gode bobler laget av te.
  • VINMONPOLETS DRIKKETIPS TIL JULEMATEN
Ribbe fra Maschmanns

JULEMATEN: RIBBA PÅ JULAFTEN

  • Kjøp en god fersk ribbe. Årets ribber fra Maschmanns kommer fra Innherred i Trøndelag og Ask gård på Ringerike
  • MASCHMANNS SELECTION RIBBE  – Vi har valgt å kalle Maschmanns ribbe for Selection. Dette er utvalgte ribber fra Edelgris med perfekt vekt, størrelse og marmorering. Vår leverandør, Nortura Proff har sortert ut de aller beste ribbene fra utvalgte gårder fra Innherred i Trøndelag. Kjøttet er saftig og smakfullt med en meget god fettmarmorering. Vi ruter og krydrer gjerne ribba for deg. Godt flaksalt, Telicherry-pepper og en klype med norsk karve hever smaken.

  • Gni ribba godt inn med salt og pepper(gjerne Trio Noir Pepper) og la den ligge på kjøl i minst 2 døgn før bruk. Husk å rute opp ribba før du gnir inn med salt. Slakteren ruter gjerne ribba for deg.
  • Spiser du klokken 17:00 på julaften, bør ribba være i ovnen klokka 13:00.
  • NYTTIGE TIPS: ALT DU TRENGER Å VITE OM JULERIBBE
  • Tilbehør til ribbe: Gode poteter, gjerne gulløye eller fjellmandel. Medisterkaker, julepølse, sosisser, rørte tyttebær, sennep, lefse og surkål.
  • Ribbesaus lager du mens ribba hviler, brun meljevning og spe med varm kalvekraft og ribbefett fra ribba (Verdens beste ribbesaus/julesaus har vi for salg i Markedet.)
Pinnekjøtt fra Maschmanns

JULEMATEN: PINNEKJØTT & KÅLROTMOS

  • Kjøp pinnekjøtt fra en anerkjent leverandør. Maschmanns har pinnekjøtt av lam som har levde det gode liv på Folldal, Hardanger, Haukelifjell og Utsira.
  • Pinnekjøtt får du også i hele sider. Vi deler de gjerne opp for deg. Vi har hele sider med pinnekjøtt fra Hardanger og Vikedal.
  • Husk å vanne ut pinnekjøttet 1-2 dager før bruk. Følg anvisning på pakken.
  • Damp på pinner eller rist. Vannet skal ikke være i kontakt med pinnekjøttet.
  • Spiser du klokken 17:00 på julaften, bør du begynne å dampe  pinnekjøttet klokka 13:00.
  • NYTTIGE TIPS: SLIK FIKSER DU PINNEKJØTTET.
  • Tilbehør: Vossakorv, julepølse, gode poteter, gulløye eller fjellmandel. Kålrotstappe, rørte tyttebær, rosenkål.
  • God rotmos lager du slik: Kok kålroten mør, mos roten med en stamper, smak til med smør, fløte, salt, pepper og muskatt.
  • Sjekk om du har en stamper og muskatt.

Frokosten 1. juledag er ofte høydepunktet for mange.

Her har kokken mye mer spillerom enn på pinnekjøtt og ribbemiddagen fra dagen før. Julefrokost, julebrunch, julelunsj; kjært barn har mange navn. 1. Juledag er dagen man feiret sammen med familien. Frokosten ligner mest på god dansk frokost (lunsj). Bordets bugnende gleder med god tradisjonsmat, nok tid og gode samtaler rundt bordet. 1. juledag er også innedagen. Det å gå bort ubedt på juledagen er noe man ikke gjør.

7-kornbrød fra Maschmanns

FERSKT BRØD I JULEN

Om du baker brød selv har du selvfølgelig alt på stell. Velger du å kjøpe brød fra Maschmanns økologiske bakeri anbefaler vi å oppbevare det i posen på benken. Evt. fryse brødet ned i brødposen om du skal bruke det noen dager etter. Ta det opp kvelden før du skal bruke brødet. La det ligge på benken i brødposen. Om morgenen lar du brødet få et lite kvarter i en 150ºC varm ovn. Skal du ha flere brød til jul, bestill gjerne fra Bakeriet. (tlf. 22 55 33 44)

Julebrød fra Maschmanns

Maschmanns Bakeri har bakt julekaker. Klassisk julebrød og 7 slag med småkaker.

KLASSISKE DESSERTER:

  • Multekrem
  • Riskrem (husk en hel mandel i grøten)
    og en marsipangris til den som finner mandelen.

MASCHMANNS HJEMMELAGET

Husk å sjekke Maschmanns egenproduserte og hjemmelagede mat. Mye er velegnet til julens små og store måltider.

Maschmanns Gravlaks og Smørloff

DETTE SERVERER DU TIL FROKOST 1. JULEDAG:

(selvfølgelig med regionale og personlige tilpasninger.)

  • Rester av pinnekjøtt/ ribbe
  • Sylte med lefse, surkål og julesennep
  • Hveteølgravet laks med sennepssaus
  • Maschmanns røkte laks med eggerøre
  • Sild i variasjoner; sennep, tomat, rømme og glassmester
  • Husk rømme, godt smør og grovt landbrød (Brødet har en grovhetsgrad på 73%, har god holdbarhet og er ypperlig til julematen.)
  • Røkt juleskinke, røkt lammelår
  • Paté, terrine og posteier av beste kvalitet
  • Nyskåret spekemat og salami
  • roastbiff og potetsalat
  • Syltede agurker og rødbeter
  • Brød, flatbrød og knekkebrød
  • Gode oster, klassiske valg er edamer og stilton* (og gjerne pepperkaker og portvin til stilton)
  • Brunosten er også et must for mange
Miniknäcke fra Maschmanns

KJEKT Å HA I BAKHÅND 
Tynne surdeigs-knekkebrød av rug fra Olof Victor er hendige. Topp med ditt favoritt julepålegg og nyt komboen.

Porchetta, ribbe på Italiensk

PORCHETTA: ITALIENSK RIBBE MED SMAK

Porchetta er utbeinet, rullet og oppbundet ribbe fylt med krydder og urter. Ribba stekes i ovn til kjøttet er saftig og svoren er sprø. Porchetta er ypperlig servert som hovedmåltid eller i skiver til romjulens sene frokoster.  Maschmanns har ferdig utbenet ribbe for salg. Da kan du krydre og binde den opp på egen hånd. Alternativt kan du kjøpe stekeklar porchetta i disken eller ferdig stekt i skiver i delikatessedisken. NYTTIG GUIDE: SLIK LAGER DU PORCHETTA

Julegodteri fra Maschmanns

FRUKT & NØTTER

  • Glem heller ikke frukt og grønt i julen: Klementiner, fiken og dadler samt et utvalg av nøtter
  • Sjekk om du har nøtteknekker i hus

KONFEKT & GODTERI

  • Konfekt fra Summerbird og Niederegger
  • Lakris fra Johan Bülow
  • Konfekt fra Sverre Sætre
  • Brente mandler fra Maschmanns