Porchetta er utbeinet, rullet og oppbundet ribbe fylt med krydder og urter. Ribba stekes i ovn til kjøttet er saftig og svoren er sprø.
PORCHETTA, RIBBE PÅ ITALIENSK



PORCHETTA-SANDWICH med sennep- og balsamicomajones, tomat, ruccola og parmesan
DETTE TRENGER DU TIL PORCHETTA
- Et stort stykke fersk ribbe. (Les om Maschmanns ribbe fra Valdres og Innherred)
- Krydder: salt, pepper, hvitløk, fennikel, persille og rosmarin. Vær raus med krydderet. Og skal du servere porchetta som pålegg, vær enda mer raus med krydringen.
- hyssing
- en skarp kniv.

TIPS! Begynn på midten, surr to ganger og stram godt til.
SLIK KLARGJØR DU PORCHETTA
- Skjær ut ribbedelen med eller uten kanmen(ytrefilet)
Dvs. du kan bruke både tynnribbe og familieribbe. - Bein ut ribba og skjær bort brusk.
- Skjær under kjøttet helt ned mot svoren med en lang skarp kniv. (se bilder over)
- Skjær ribba nesten helt igjennom, stopp 6-8 cm før enden.
- Ribba skal henge nå henge sammen som et helt langt stykke, en svordel og en kjøttdel.
- Krydre hele porchettaen og rull den sammen.
- Bind opp ribba, begynn på midten, stram godt til.
- Bruk sterk hyssing og gjør en knytning for hver surring.
- Skjær «sirkel-striper» rundt svoren som en spiral.
- Du har nå en nesten ferdig og stekeklar porchetta
- La kjøttet ligge på kjøl over natten slik at krydderet setter seg i kjøttet.
SLIK STEKER DU PORCHETTA
- Sett stekovnen på 160ºC varmluft.
- Gni kjøttet inn med litt salt og olivenolje (1 ss)
- Legg kjøttet på rist med en langpanne med vann under.
- Dekk kjøttet med aluminiumsfolie og sett inn i ovnen.
- Stek i 90 minutter til kjernetemperaturen er 60ºC.
- Sett stekovnen på 220ºC varmluft.
- Ta av folien og stek kjøttet fortsatt på rist, men sett inn et nytt stekebett under. (uten vann)
- Stek i 15 til 30 minutter. (Litt avhengig av ovn og størrelse på kjøttstykket)
- Følg godt med på dette tidspunktet, svoren skal bli sprø og ikke brent.
- Ferdig hvilt kjøtt bør nå en kjernetemperatur på 65ºC
- La kjøttet hvile en halv time før du skjærer kjøttet opp i skiver.

TIPS & TILBEHØR
- Varm porchetta. Bruk den skarpeste og største kniven du har og skjær 2 cm tykke skiver.
- Kald porchetta er også nydelig. Skjær den i tynne skiver med kniv eller med maskin. Server på lefse eller baguette med smør, sennep og syltet løk.
- Maschmanns selger både stekeklar og ferdig stekt porchetta.
SIDESPOR / INSPIRASJONSVIDEO