Frokost

ER FROKOSTEN DAGENS VIKTIGSTE MÅLTID?

Påstanden om at frokosten er dagens viktigste måltid er ikke vitenskapelig begrunnet men et «reklame-utsagn» fra matindustrien. Nyere forskning viser at alle må ikke bryte nattfasten (breakfast) på morgenen. Er du ikke sulten, går det helt fint å utsette måltidet. Les historien om dagens to sannheter, en fra matindustrien og en fra nyere forskning.

RELATERT INFORMASJON: How Breakfast Became a Thing | Er frokost dagens viktigste måltid? (Harvest Magazine: bak betalingsmur)

“Breakfast is the most important meal of the day.”

Du har sikkert hørt påstanden som har vært en etablert sannhet i generasjoner. Opprinnelsen til dette utsagnet baserer seg på en markedsføringskampanje fra 1944 lansert av General Foods som ville selge mer frokostblanding. Under kampanjen, som markedsførere kalte «Spis en god frokost—gjør en bedre jobb», delte dagligvarebutikker ut brosjyrer som fremmet viktigheten av frokost godt støttet av radio-annonser som fortalte at «Ernæringseksperter sier at frokost er dagens viktigste måltid».

Brødrene Kelloggs finner opp cornflakes

Det hele startet i byen Battle Creek i Michigan i USA på det internasjonalt anerkjente helse-sanatoriet «The San». Kellogg-brødrene jobbet begge på «The San», der det blant annet ble eksperimentert med å utvikle korn-baserte produkter for sanatoriets gjester. Kellogg’s Corn Flakes ble faktisk oppfunnet ved et uhell. En dag i 1894 ble brødrene avbrutt under ett av sine eksperimenter og glemte hveten, som sto og kokte videre. Da de kom tilbake, valset de hveten som vanlig, men fikk et litt annet resultat. Hveten kom nemlig ut som små flak i stedet for én stor plate, og etter baking ble de lette og sprøe. Slik så flakene dagens lys.

Cornflakes blir helsekost og dagens viktigste måltid

Siden ble flakene tilsatt sukker og markedsført som helsekost. Annonsene ble nøkkelen til fremveksten av frokostblandinger, et produkt oppfunnet av menn som John Harvey Kellogg.  Kellogg var en dypt religiøs lege som mente at frokostblanding både ville forbedre amerikanernes helse og hindre dem fra å onanere og ønske sex. (Bare halvparten av budskapet hans kom inn i annonsene.) Siden er budskapet: Spis en god frokost—gjør en bedre jobb blitt en etablert sannhet.

Breakfast betyr å bryte nattfasten

Vi har vår frokost som betyr tidlig måltid. Og er det slik at alle bør bryte fasten og ta seg et lite måltid om morgenen?  Og hva skjer i kroppen om man ikke spiser frokost? Mye ny forskning om fordøyelsen tyder på at det går helt fint å hoppe over frokosten – om du ikke er sulten på morgenen. Under nattfasten gjør kroppen nødvendig vedlikehold og avansert opprydding i tarmen. Det er derfor nødvendig med et tilstrekkelig antall timer mellom kveldens siste måltid til du bryter fasten dagen etter. Forskningen har også vist at personer som har helseutfordringer med mage og tarm kan få en helsegevinst ved å forlenge nattfasten. Denne forskningen er ung og det må flere studier til for å finne ut om faste er bra over tid.

Dette skjer når du faster

Tenk på energien du har lagret som kombiskapet du har på kjøkkenet.  Du har en kjøledel og en frysedel. På dagen så spiser du og maten blir omdannet til energi som du bruker og lagrer. På natten så kobles kroppen over på en annen type forbrenning, frysedelen. Du får ikke tilførsel av energi fra ferskvarene i kjøledelen og må bruke av fettet du har lagret på frys. Kroppen bruker fett som energi helt til du bryter fasten. Ved frokost-tider eller senere. Når nattfasten brytes vil kroppen automatisk slå over til kjøleskapmodus og bruke av ferskvarene du spiser.

We Love Dramatic Structure

In an essay, article, or book, an introduction (also known as a prolegomenon) is a beginning section which states the purpose and goals of the following writing. This is generally followed by the body and conclusion.