PASTA: 7 ITALIENSKE KLASSIKERE

Bli med på reise fra nord til sør i Italia.  I Liguria nyter vi vongele med elegant linguine pasta. Vi drar videre til Genova og lærer å lage pesto genovese som nytes med trofie-pesto. I Bologna får korrigert vår oppfatning av spaghetti bolognese. Reisen går videre sørover til den evige stad, Roma. Her nytes klassikerne Cacio e Pepe og Pasta Carbonara. Vi avslutter reisen i Napoli med pasta Puttanesca.

LAG RAGU BOLOGNESE I BOLOGNA

og få oppklart noen misforståelser

Bologna ligger i den Italienske regionen Emilia Romagna som også er kjent for  sin Parmigiano Reggiano og balsamico fra Modena. Utenfor Italia er matretten spaghetti bolognese en av verdens mest berømte matretter. Den versjonen av spaghetti bolognese finnes ikke i Italia. Her serveres bolognese, som en ragú bolognese med en flat litt og tykkere pasta. 

FAKTA OM SPAGHETTI BOLOGNESE

  • Ragù Bolognese ble først omtalt i 1891 og laget uten tomatsaus.
  • Byen Bologna fikk oppskriften på ragù bolognese nedskrevet av Academia Italiana dellea Cucina 17. oktober i 1982..
ragu bolognese med tagliatelle

RAGÙ BOLOGNESE MED PAPARDELLE

En god ragù bolognese med en tykk pasta som pappardelle eller tagliatelle er klassikeren slik de serverer «pasta bolognese» i Bologna. Pastaen skal være god, gjerne en eggpasta, ragùen skal være laget fra bunnen, basta. Alt begynner med å lage en god ragú. Det tar to-tre timer å lage, og er verdt å vente på.

SLIK LAGER DU RAGÙ SLIK DE GJØR DET I BOLOGNA

LASAGNE BOLOGNA

Ragù Bolognese, nevnt over, må du også ha når du lager lasagne. Du trenger også en bechamel-saus og pastaplater. 40 minutter i ovnen og lasagnen er klar.

Maschmanns Pasta Carbonara

ROMERSK SPESIALITET: SPAGHETTI CARBONARA

Spaghetti Carbonara eller Spaghetti alla carbonara som de sier i Italia er en kjent italiensk pastarett. Den tilberedes vanligvis med spaghetti, men linguine eller bucatini kan også brukes. Over den ferdigkokte pastaen helles en blanding av stekt pancetta, pecorino, svart pepper og egg. Alt blandes godt og serveres umiddelbart. Denne retten er, som bolognese, også blitt tuklet med. Godeste Antonio Carluccio og Jamie Oliver lagde en versjon med fløte og bacon som gjorde retten kjent over hele veden.

SLIK LAGER DU SPAGHETTI CARBONARA

Cacio e pepe

CACIO E PEPE SLIK DEN LAGES I ROMA

Cacio e pepe er en tradisjonell romersk rett. En lettlaget pasta-klassiker med få ingredienser: pasta, pecorino og pepper. Husk å bruke ingredienser av god kvalitet. I denne retten lærer du hvor viktig det er å utnytte stivelsen i kokevannet fra pastaen.

SLIK LAGER DU CACIO E PEPE

trofie.pesto.genovese

TROFIE MED PESTO GENOVESE
småpoteter og aspargesbønner

Trofie er en tynn vridd pasta fra Liguria, nord i Italia. Regionen er også kjent for sin ekstra jomfru olivenolje og velduftende og aromatiske basilikum. Det leder deg frem til Pesto Genovese. Trofie-pasta gjør seg utmerket sammen med den lokale basilikum-pesto, Pesto Genovese DOP.(video)

SLIK LAGER DU TROFIE MED PESTO GENOVESE

Spaghetti alle Vongole

BLI MED TIL LIGURIA OG SMAK PÅ VONGOLE MED LINGUINE

Spaghetti alle vongole er en italiensk klassiker som kan serveres «in bianco» eller «rosso». Bli med til Liguria, nord i Italia og smak på den hvite versjonen av Vongole alla Linguine.

SLIK LAGER DU PASTA VONGOLE

pasta puttanesca

PASTA PUTTANESCA – SPICY BEKJENTSKAP FRA NAPOLI

Pasta Puttanesca eller spaghetti alla puttanesca på Italiensk betyr noe sånt som «horens spaghetti» og så dagens lys på 20-tallet i den italienske regionen Campania helt sør i Italia. Sugo alla puttanesca er det italienske navnet på sausen og oppskriften har lokale forskjeller, men salt og spicy skal den være. Ønsker du en spenstig smak av Italia slik de gjør helt i sør, prøver du denne retten.

SLIK LAGER DU PASTA PUTTANESCA