Meksikansk mat

 Maschmanns kokker har fordypet seg i meksikansk mat og laget en rekke klassikere; Pico di Gallo, Guacamole, Chipotle salsa, Carnitas og Birria Taco. Bli med på en liten tur inn i det meksikanske kjøkken. 

Men først tar vi en nærmere titt på det særnorske fenomenet, fredagstaco.

FREDAGSTACO

  • Taco er den ultimate norske fredagskosen. Populariteten har holdt seg siden starten, på slutten av 80-tallet. I tiden mellom fotball-VM i Mexico i 1986 og Norges kamp mot Mexico i 1994 befestet tacoen stilling og ble en fast innslag på fredagskvelden i mange norske hjem.
  • De fleste av oss har blitt kjent med taco med ingredienser fra produsenten Old El Paso, som ble lansert på det norske markedet så tidlig som i 1971. Konkurrenten, Santa Maria kom på markedet 20 år senere. Old El Paso og Santa Maria har siden definert meksikansk mat i Norge. Men helt meksikansk er det dog ikke, begge har en mer tex-mex tilnærming.
  • Tex Mex tilnærmingen kom kanskje som en følge av amerikansk påvirkning. Oljearbeiderne som jobbet med oljen i Stavanger midten på 60-tallet savnet sin taco. Det klarte en driftig lokal kjøpmann å hjelpe til med. Amerikanerne fikk sin taco.
  • Maschmanns fører forøvrig en rekke meksikanske godsaker fra produsenten Gran Luchito. De har en flott hjemmeside med mye god inspirasjon, oppskrifter, videoer og tips.

MEKSIKANSK MAT VERSUS TEX-MEX

  • Forskjellen i det meksikansk og tex-mex ligger i råvarene og tilberedningsmetoder. Meksikansk er; tabloid sagt, «slow food served fast». Et råvarebasert kjøkken med regionale forskjeller, ferske grønnsaker og svinekjøtt. Tex-mex derimot lener seg mer mot storfekjøtt, spisskummen, hvetemel og harde skjell; noe som er mer sjeldent å finne i det meksikanske kjøkken.

MEKSIKANSK MAT: MASCHMANNS KOKKER LAGER TACO

Maschmanns har laget 2 FIKS FERDIG TACO KIT. Våre kokker har laget rettene Carnitas og Birria Taco med godt tilbehør. Alle ingrediensene selges forøvrig i løst om du foretrekker å komponere ditt eget måltid.

  • CARNITAS (4) – inneholder pulled pork, chipotle salsa, pico de gallo, guacamole, mais-tortilla, lime og tortillachips.
  • BIRRIA TACO ( 2 og 4) – inneholder slow cooked okse høyrygg, mais-tortilla, guacamole, pico de gallo, grønn chili-majones, mango/ananas/chili-salsa, lime, tortilla-chips.

TO MEKSIKANSKE KLASSIKERE

PICO DE GALLO – (Tomatsalsa med chili og løk). Med farger som i det meksikanske flagget. Pico de Gallo er den absolutt vanligste salsaen i Mexico. Til ca 4 porsjoner trenger du: 4 modne klasetomater, 1/2 salatløk, 1/2 grønn Jalapeñochili, 2 ss frisk hakket koriander, 1/2 ts salt og saften av en lime.

GUACAMOLE – Ekte guacamole lager du slik:  Mos 1/4 medium finhakket rødløk, 3 ss finhakket koriander, saften av en 1/ lime og 1/2 ts salt i en morter. Bland inn to avokadoer og mos dem sammen med resten. Tips! Legg avokadosteinene i guacamolen så holder de den friske fargen lenger.

FREDAGSTACO: HELE HISTORIEN

For mange er taco er den gjengse norske fredagskosen. Og slik har det vært lenge. Populariteten har holdt seg siden starten – på slutten av 80-tallet. I tiden mellom fotball-VM i Mexico i 1986 og Norges kamp mot Mexico i 1994 befestet taco stilling og ble et fast innslag på fredagskvelden i mange norske hjem.