brunet smør

BRUNET SMØR, EN SAUS EN INGREDIENS

Brunet smør smaker fantastisk etter prosessering. Faguttrykket beurre noisette forteller hva som skjer. Det er smør med deilig nøttesmak. Brunet smør enkelt å lage. Det er to viktige ting å passe på underveis, røre jevnlig og ha kontroll på temperaturen.  Vi kan takke kjemikeren Louis Camille Maillard for at vi nå vet hva som skjer når helt vanlig smør blir forvandlet til flytende kulinarisk gull.

RELATERT INFORMASJON: Den gode hverdagssausen  | Les mer om mailllard – en smakelig kjemisk reaksjon

  • Ha en sjenerøs mengde smør i en panne. (For lite smør i bunnen av en bred stekepanne risikerer du at smøret kan brenne seg.)
  • Smelt smøret over høy varme og visp til vannet i smøret har fordampet og får en dypere brunfarge og du lukter en nøtteaktig aroma.
  • Husk å vispe smøret i hele prosessen. Det utvikler de gode aromaene som gir smører den gode nøtteaktig smaken.
  • Jevnlig visping hindrer også at proteinene og sukkeret i smøret brenner seg.
  • Fjern kjelen umiddelbart fra varmen når det brunede smøret har fått en gyllen lys brun farge.
  • Hell gjerne smøret over i en ny kjele – dette setter fart på avkjølingen. La proteinet i bunnen bli igjen i pannen.Brunet smør er ypperlig til ovnsbakte grønnsaker og fisk. Tips! Neste gang du lager potetmos, smaksett med brunet smør.

OPPBEVARING:

  • Siden vannet er fordampet fra smøret og bunnfallet har blitt fjernet, vil den brunede smøret holde seg flere uker i kjøleskapet.

TEMPERATUR:

  • Temperaturen på brunet smør er viktig for å følge med på
  • Har du et godt steketermometer har du mer kontroll
  • Maillard-effekten oppstår i temperatur-området 140ºC-160ºC
  • Ved 170ºC-180ºC grader brunes smøret veldig raskt som fort kan brenne smøret
  • Om du holder deg innenfor 125°-150ºC grader har du bedre kontroll over prosessen

VARIASJONER:

  • Litt soya, løk, hvitløk og friske urter i det brunede smøret gir deg SOYASMØR
  • Hakkede, ristede hasselnøtter i det brunede smøret gir deg NØTTESMØR
  • En ASIATISK vri får du med å tilsette revet ingefær og hakket chili.