Ansjos, brisling og sardiner – kan du forskjellen?
Det er litt forvirrende fakta om disse tre silde-artene. Brislingen er en svært viktig matfisk. Fisken som selges som ansjos i Norge, tilhører ikke arten ansjos, men er isteden brisling lagt ned i en krydderlake. Hermetisk brisling blir også ofte solgt som sardiner, selv om sardin egentlig er en annen art blant sildefiskene. Det var ikke så mye og bli klok av 🙂
RELATERT INFORMASJON: Sardiner fra Portugal | Brisling fra Fangst
NOEN FAKTA:
-
Sardiner og ansjos er fete fisker som er ganske like
-
Sardiner finnes hovedsakelig i temperert vann mens ansjos hovedsakelig finnes i varmt vann.
-
Ansjos har en spiss snute med stor munn, mens sardiner har en utående snute med en gapende munn.
-
Norsk juleansjos produseres av brisling som er litt større enn den som brukes til sardin-produksjon.
-
En del av brislingen brukes som sardiner eller ansjos, alt avhengig av størrelsen.
-
Brislingen trives nordøst i Atlanterhavet, fra Norge til Portugal.
DE LATINSKE NAVNENE:
-
Brisling (Sprattus sprattus)
-
Ansjos (Engraulis encrasicolus)
-
Sardin (Sardina pilchardus)
Serveringstips!
Navneforvirring rundt ansjos, brisling og sardiner må nok vi nordmenn ta mesteparten av skylden for.
I artiklene under så har vi nok tusket til oss litt goodwill for å kunne bruke sardiner i markedsføringen. Fikk du lyst på ekte sardiner stikk innom oss på Maschmanns. Vi har sardiner fra Minerva i Portugal. Kjøp med deg noen bokser, godt brød og lag deg et sunt måltid.
Sardiner er sardiner. Der var ikke nordmennene helt enig med biologien. Brisling kan jo også være sardiner. Det førte til sildestriden på begynnelsen av 1900-tallet. I 2012 forsøkte Norge seg igjen med en kreativ markedsføring av sild. På det brasilianske markedet ble norsk sild markedsført som sardiner.
Følg Maschmanns-bloggen hvor vi deler gode råd, oppskrifter og fortellinger om mat.