80/20 prinsippet

80/20-regelen

Pareto-prinsippet eller 80/20-regelen er det vanlige fenomen at 80 % av konsekvensene innenfor et område skyldes 20 % av årsakene. Regelen har fått sitt navn etter italieneren Vilfredo Pareto, som i 1906 bemerket at 20 % av Italias befolkning eide 80 % av verdiene. 

  • 80/20 og kosthold. La 80 % av måltidene være sunne og spise hva du vil på den siste 20%. Tallerken-modellen 80% sunt og 20% hva du vil. VIsste du at de som er sunnest i verden, japanerne spiser seg kun 80% mett.
  • I handelsteorien brukes fenomenet som underlag for pris- og markedsstrategier, når bransjeforholdene tilsier at 20 % av kundene står for 80 % av omsetningen, slik at man kan oppnå størst økonomisk gevinst ved å satse på de 20 % av kundene med høyest omsetning eller inntjening. Regelen er normalt kun en indikator, og ingen nøyaktig matematisk tallverdi.  (wikipedia)

80/20-regelen

ENDA FLERE 80/20-EKSEMPLER

  • 80% av resultatene skapes av 20% av innsatsen
  • 80% av resultatet i en bedrift skapes av 20% av arbeiderne
  • 80% av inntekten i en bedrift skapes av 20% av kundene
  • 80% av klærne dine bruker du kun 20% av tiden
  • 80 % klærne dine bruker du 20% av tiden
  • 80% av vennene dine gir deg 20% glede
  • 80% av all kriminalitet begås av 20%
  • 80% av taletiden på møter gjøres av 20%
  • 80% av tiden du bruker på mobilen er 20% nyttig
  • 80% av det du leser i en avis så er 20% nyttig

og som nevnt: 80/20 regelen er et prinsipp og ikke en matematisk lov.

Følg Maschmanns-bloggen hvor vi deler gode råd, oppskrifter og fortellinger om mat.