
80/20-regelen
Pareto-prinsippet eller 80/20-regelen er det vanlige fenomen at 80 % av konsekvensene innenfor et område skyldes 20 % av årsakene. Regelen har fått sitt navn etter italieneren Vilfredo Pareto, som i 1906 bemerket at 20 % av Italias befolkning eide 80 % av verdiene.
- 80/20 og kosthold. La 80 % av måltidene være sunne og spise hva du vil på den siste 20%. Tallerken-modellen 80% sunt og 20% hva du vil. VIsste du at de som er sunnest i verden, japanerne spiser seg kun 80% mett.
- I handelsteorien brukes fenomenet som underlag for pris- og markedsstrategier, når bransjeforholdene tilsier at 20 % av kundene står for 80 % av omsetningen, slik at man kan oppnå størst økonomisk gevinst ved å satse på de 20 % av kundene med høyest omsetning eller inntjening. Regelen er normalt kun en indikator, og ingen nøyaktig matematisk tallverdi. (wikipedia)
ENDA FLERE 80/20-EKSEMPLER
- 80% av resultatene skapes av 20% av innsatsen
- 80% av resultatet i en bedrift skapes av 20% av arbeiderne
- 80% av inntekten i en bedrift skapes av 20% av kundene
- 80% av klærne dine bruker du kun 20% av tiden
- 80 % klærne dine bruker du 20% av tiden
- 80% av vennene dine gir deg 20% glede
- 80% av all kriminalitet begås av 20%
- 80% av taletiden på møter gjøres av 20%
- 80% av tiden du bruker på mobilen er 20% nyttig
- 80% av det du leser i en avis så er 20% nyttig
og som nevnt: 80/20 regelen er et prinsipp og ikke en matematisk lov.
Følg Maschmanns-bloggen hvor vi deler gode råd, oppskrifter og fortellinger om mat.