Mont d'Or med trøffel

Mont d’Or med trøffel

Smaken av lykke er en lun Mon d’Or, serverer du osten med høvlet trøffel blir det ren luksus. Topp det hele med cornichons og ovnsbakte småpoteter. Osten er rangert som den aller beste råmelksosten i Frankrike. Noen franskmenn mener sågar at beret og fransk baguette alltid må med når du skal nyte en moden Mont d’Or.

RELATERT INFORMASJON: Fakta om Mont d’Or | Smakshjul – praktisk guide om ost og vin |

Mont.d'Or fra Maschmanns

KJÆR OST MED MANGE NAVN

Mon d’Or eller Vacherin Mont d’Or eller Vacherin du Haut-Daubs er oppkalt etter fjellet Mont d’Or (Golden Mountain) i Jura -regionen, Franche Comté, avdeling Doubs.

Lun Mont d'Or fra Maschmanns

OVNSBAKING ER MEST POPULÆRT

Osten kan spises som der rett fra boksen med baguette. Den mest populære måten å tilberede osten på er ovnsbaking. (200ºC i 10 minutter)

Mont d'Or og trøffel

TRØFFEL TOPPER SMAKEN

Når osten er ute av oven høvler over rikelig med trøffel.

SLIK OVNSBAKER DU MON d’OR

  • Forvarm ovnen til 200ºC
  • Fjern plasten og lokket og legg esken på et stekebrett.
  • Det er forskjellige måter å tilberede osten på:
  • Det er vanlig med pepper litt havsalt, en skvett olivenolje, litt hvitløk, høvlet trøffel, urter eller vin.
  • Du kan dyppe i brød, krutonger eller pølse som en fondue.
  • En av de mest populære oppskriftene  er bakt Mont d’Or:
    • Ta en kniv og stikk noen skiver i osten og ha tynne skiver av hvitløk i hullene.
    • Mal litt svart pepper over toppen, hell over en skvett hvitvin.
    • Bak i ovnen i ca 10 minutter til den er helt myk.
    • Fjern og spis med skorpe baguette eller nye poteter.
ovnsbakte småpoteter med trøffelkrem

SMÅPOTETER BAK I OVN SERVERT MED TRØFFELKREM

  • Forvarm ovnen til 200ºC
  • Ha småpoteter i en ildfast form (perlepoteter / morenepoteter)
  • Gni potetene inn med olivenolje, salt og pepper
  • Stek til potetene er møre  (ca 20 minutter)
  • Vend inn trøffelkrem for servering
  • Suppler med høvlet trøffel og hakket timian

FAKTABOKS OM NONT d’OR

  • Osten lages både i Sveits og Frankrike
  • Osten fra Sveits er termisert / lavpasteurisert
  • Osten fra Frankrike er upasteurisert
  • Osten lages av kumelk fra Jura-regionen
  • Sesongen er fra 15. august til 15. mars

DRIKKE TIL MONT d’OR

  • En moden Chardonnay fra Jura
  • Eplefryd fra Ringi

Følg Maschmanns-bloggen hvor vi deler gode råd, oppskrifter og fortellinger om mat.