5 TING DU IKKE MÅ GJØRE NÅR DU LAGER RISOTTO

Du har kanskje vært der,  gjort alt riktig i prosessen med å lage risotto, likevel så er risottoen for bløt og grøtete eller tørr og kjedelig. Det ble ikke helt som du hadde tenkt deg. Vi har plukket ut de 5 mest vanlige feilene som gjøres. 

RELATERT INFORMASJON: Acquerello, verdens beste risottoris. | Om risdyrkiing, Dolce Gabbana og ovnsbakt risotto

 1. Du har kjøpt feil type risotto

  Du må bruke spesial-ris til risotto. Det holder ikke å bruke sushi–ris eller annen langkornet ris. Valget står ofte mellom ARBORIO og CARNAROLI.  Den mest solgte risen er arborio, en lang og flat ris med litt mindre stivelse enn Carnaroli. Det gjør det mer utfordrende å få til den fløyelsmyke og kremede konsistensen. Carnaroli er kjøkkensjefenes favoritt. Risen kalles for risottoens «konge» eller «caviar». Risen har et høyt og stabilt innhold med stivelse gjør det lettere å få til en kremet konsistens på risottoen. Vi har også Acquerello som er en carnaroli–ris i en klasse for seg. Kokkene lovpriser Acquerello for sin konsistens og gode aroma. Maschmanns egne ferdige risotto–blandinger er laget med ris fra Acquerello.

 2. Du har skylt risottoen under kaldt vann

  Skyller du risottoen under vann før bruk, fjerner du stivelsen i risen som gjør det nesten umulig å få til den deilige og kremede konsistensen. RISOTTO–RIS SKAL  IKKE SKYLLES UNDER VANN FØR BRUK.

 3. Du har brunet risen for lenge

  I starten på kokeprosessen surres og glaseres risen gjerne i litt olje. Varmen bør ligge på medium minus og prosessen tar  2-3 minutter. Risen skal bli blank og gylden. Drar du denne prosessen for langt vil risen bli brent. Følg med og vær forsiktig på dette trinnet i prosessen.

 4. Du har rørt for mye underveis

  Prosessen med å fylle på kraft og koke inn krever din oppmeksomhet i et kvarters tid. Her er det viktig å følge med. Kokingen skal være under middels og kontrollert. Risen skal løfte seg lett i kraften. Ikke rør hele tiden, du trenger å røre ca. hvert halvminutt for å sikre deg at risen ikke brenner seg fast. Bruk gjerne tresleiv til å røre med.

 5. Du har tilberedt risen i mer enn 20 minutter

  Har det gått over 20 minutter er trolig risen overkokt og grøtete i konsistensen. Risen skal være al dente, dvs. ha et fast bitt og en myk kjerne. Begynn å smake på risen etter 13 minutter. Det gir bedre kontroll på al dente konsistensen.

KLASSISK OPPSKRIFT PÅ RISOTTO

 1. Kok opp vann eller kraft og hold den varm (3 ganger mer enn vekten av risotto rekker)
 2. Finhakk løk og surr blank i en gryte
 3. Tilsett risotto og glaser risen i 2 minutter
 4. slå over et 1/2 glass hvitvin rør og kok inn
 5. Slå over 2 øser med kokende kraft og kok inn
 6. Gjenta prosessen over til risen er al dente ca 15 minutter
 7. Ta gryten vekk fra varmekilden
 8. Rør inn smør og revet Parmigiano Reggiano
 9. Sett på lokk og la retten hvile i 5 minutter
 10. Server og nyt

RISOTTO ENDA ENKLERE  MED RIS FRA ACQUERELLO

Slik lager du risotto med Acquerello

1. Kok opp 750g med lettsaltet vann

2. Tilsett 250g Acquerello risotto, rør god og sett på lokk

3. Fjern risottoen fra varmekilden etter 10 minutter

4. – 5. Tilsett smør og parmesan, rør inn og sett på lokk

6. La retten hvile i 5 minutter slik at resten av væske blir absorbert

7. Server og nyt

Følg Maschmanns-bloggen hvor vi deler gode råd, oppskrifter og fortellinger om mat.