Reinsdyrskank

Reindyrskank med rotgrønnsaker, sopp og grønnkål.

Reinsdyrskank fra Røros, fersk skogsopp og høstens rotgrønnsaker er smaken av høst. Unike råvarer i sesong tilberedes raskt i en gryte som så får kose seg en god stund i ovnen. Glem vin som smaksetter og bruk heller nypresset most av høstens epler som gir en fabelaktig syre til denne retten. Det er bare å invitere venner til fest og sette din beste vin til lufting.

 

DETTE TRENGER DU TIL 4:

  • 4 reinsdyrskank  (4-500 gr stk)
  • 4 gulrøtter, kuttes i grove biter
  • 4 persillerøtter, kuttes i grove biter
  • 2 pastinakk, kuttes i grove biter
  • 20 små løk ( rød og gul)
  • 300 gram gresskar (biter a 3×3 cm)
  • 1 liter viltkraft
  • smør (til bruning av kjøtt og kantareller og smørdamping av grønnkål)
  • 150 gram sopp
  • 4 blader med grønnkål, grovrevet uten stilk
  • 8 einebær
  • 2 ts salt
  • 2 ts kvernet pepper
  • 4 ss tyttebærsirup
  • 2 dl Ringi Eplemost

SLIK GJØR DU:

  • Sett stekeovnen på 150º C
  • Brun reinsdyrskankene i smør i en stor jerngryte
  • Ha over eplemosten og la det koke inn i 3 minutter
  • Ha i kuttede grønnsaker, slå over viltkraften og krydderet
  • Gi gryten et raskt oppkok, sett på lokk sett den inn i forvarmet ovn
  • Ta av lokket etter en halv time og la gryten stå i ytterligere to timer i ovnen
  • Gryten skal ut av ovnen når kjøttet slipper fra beinet på skanken
  • Smørstek soppen i 3 minutter
  • Smørdamp grønnkålen i 30 sekunder i litt vann, salt og en klatt smør
  • Dander alt pent på varme tallerkener
  • Rotgrønnsaker, skank, sopp, grønnkål og glaser det hele med den deilige stekesjyen

REISNDYRSKANK: YTTERLIGERE OPPLYSNINGER, RÅD OG TIPS

  • Denne gryten er tilsatt godt gresskar og trenger strengt tatt ikke noe ekstra tilbehør.
  • Skal du ha eplemost i denne retten, velg en eplemost som har nok syrlighet.
  • Trenger du mer tilbehør er det godt med kokte småpoteter eller potetpure.
  • Om du ikke har en stor jerngryte for hånden kan du bruke langpannen i ovnen som du dekker med folie første halve timen.

 

Husk å smake på maten underveis og smake til før servering

  • hvor mye salt og pepper?
  • trengs det ekstra syre?

Salt – Her brukes to typer:

  • en til koking og og i gryter og et godt fingersalt til krydring og siste finish.

Pepper – Mye variasjon i utvalg og kvaliteten på pepper.

  • Unn deg en skikkelig pepperkvern og et godt pepper som f.eks Herbaria som har flere typer pepper til ulike formål.
  • Husk også at du kan justere grovheten på hel pepper avhengig av hvor stramt du justerer kverna, jo strammere jo finere kverning.

Sitron – alle kokkers gode venn.

  • Om du ikke er helt fornøyd med smaken, synes noe mangler, så skvis inn litt sitron.

Dette drikker du til reinsdyrskank

  • RIngi Eplefryd
  • Kjøttet er magert og trenger derfor ikke alt for mye tanniner i vinen.
    En rik, fruktig og sødmefylt rødvin vil passe. For eksempel en
    vin av god kvalitet fra Chianti.