rotgrønnsaker

SOFFRITTO, MIREPOIX, HOLY TRINITY; ALLE GODE TING ER 3

Mange land har sin egen grønnsaksblanding som brukes som base i supper,sauser og gryter. Blandingen som kuttes i små biter består som regel av 2-3 ulike råvarer. Smaken som grønnsakene tilfører kraften er med på å gi de ulike rettene den gode og autentiske smaken. Løk, selleri og gulrot (soffritto) er den mest kjente kombinasjonen. Blandingsforholdet mellom de tre er dobbelt så mye løk som selleri og gulrot (2-1-1).

 

HER ER DE ULIKE LANDS VARIASJONER:

Italiensk Soffritto

Blandingen kalles også batturo på italiensk. Når blandingen stekes får blandingen navnet soffritto. Soffritto er uunnværlig når du skal lage ragu/bolognese eller en risotto.

Spansk Sofritto

Spansk soffritto har samme navn som den italienske men ingrediensene er annerledes. Spanjolen bruker hakket løk, hakkede tomater og hakket hvitløk.

Fransk Mirepoix

Mirepoix er selve basen i en fransk buljong. Blandingsforholdet er løk, gulrot, selleri : 2-1-1. Smørstekes. De lærde stiden om det skal være sellerirot eller stangselleri og om hele stilken skal være med.

Portugisisk refogado

Portugal og Brasil har de samme ingrediensene som Spania: hakket løk, hakkede tomater og hakket hvitløk. Det de gjør annerledes er at løken skal være bresert.

Tysk suppengrün

Tysklands egen grunnleggende grønnsaksblandning med purreløk, gulrot og sellerirot. Navnet minner om norske suppegrønnsaker.

Polsk wloszczyzna

Samme ingredienser som Tyskland med kan også ha varianter med hakket persillerot og kål.

Creole holy trinity

USA sin egne blanding er mest vanlig å finne i området rundt New Orleans. Blandingen her er hakket løk, hakket selleri og hakket paprika.

 

OPPSKRIFT

SLIK LAGER DU SOFFRITTO

Dette trenger du:

  • 3 gulrøtter
  • 1 kepaløk
  • 3 stilker stangselleri
  • 4 ss god olivenolje
  • 1 glass hvitvin

Slik gjør du:

  • Kutt løk, gulrot og selleri fint med en skarp kniv
  • Ha 4 ss olivenolje i en panne og varm opp
  • Hell løken opp i pannen og la alt surrer i 2-3 minutter
  • Tilfør selleri og gulrot og la alt surre i ytterligere 5 minutter
  • Hell i hvitvinen og la alt surre i 10 minutter til grønnsakene blir gyldne

KOKKETIPS

Jo mindre og fint du kutter jo raskere går stekeprosessen.

Følg Maschmanns-bloggen hvor vi deler gode råd, oppskrifter og fortellinger om mat.