Normande, kua fra Normandie

NORMANDE, KUA FRA NORMANDIE

Normande er en melkeku med aner tilbake til vikingtiden. Noen mener sågar at det er er kobling til den norske Telemarkskua. Normande-kyrne leverer førsteklasses og smaksrik melk. Lokale meierier kvitterer med å lage fløte, smør og AOC oster. Når kyrne har nådd pensjonsalderen får de nyte sitt otium 1 års tid utendørs med saftig grønt gress. 

Du kjenner kanskje Normandie best med referanse til D-dagen 6. juni 1944. Normandie er mye mer enn det. Cider, Calvados og utmerket kveg som gir melk og kjøtt i verdensklasse.

normande.cdb

OM REGIONEN

  • Normandie er i areal like stort som Jylland.
  • Navnet har de fått folket fra nord, vikingene.
  • Regionen er kjent for Sider og Calvados.
Normande

OM RASEN NORMANDE

  • 20 900 gårder avler frem kurasen Normande.
  • Stamfar til flere av kvegrasene i Sør-Amerika.
  • Stammer fra Telemakskua?
Normande - Cote de Boeuf

OM AVLSARBEIDET

  • Fokus på avl siden 1883.
  • Høy standard på kveget.
  • Tilpasset til å spise grovfor.

Normandie ligger opp mot den engelske kanal, der salt og mineraler fra havet blåser innover i landet, og gir frodig gress og gode beiteforhold. Storfeet beiter utendørs nesten hele året, takket være det milde Normandie-klimaet.

Gressforet Normande kveg

OM BÆREKRAFT

  • Rasen ble redusert under og etter 2. verdenskrig.
  • Nå bærekraftig med over 2 millioner dyr.
  • Fokus på sporbarhet og dyrevelferd.
normandie.ost

MÅLET MED NORMANDE

  • Produsere melk av ypperste kvalitet til meieriene i regionen.
  • Meieriene kvitterer med AOP-oster Camembert de Normandie, Livarot og Pont-l’Évêque.
  • Skape godt kjøtt med god marmorering.
  • Slakteriene selekterer og modner kjøttet til tørrhengt delikatessekjøtt.
entrecotekam

OM CÔTE DE BOEUF

  • Fra 5-7 år gamle kyr.
  • Kun utvalgte dyr tørrhenges.
  • 2 uker vertikal tørrhenging.
  • 2-7 uker videre modning.
  • Maschmanns Normande Côte de Boeuf er tørrhengt i 4 uker.