Perfekte stekte poteter

PERFEKT STEKTE POTETER

Du har sikkert smakt dem, perfekt stekte poteter. De er sprø på utsiden med en en myk kjerne som minner om potetmos. Himmelsk godt. Noe godt i glasset, litt hjemmelaget aioli, og du lar tankene fly til sydligere strøk.

RELATERT: Slik lager mesterkokk Heston Blumenthal pommes frittes

De perfekte sprøstekte potetbåtene kjenner du kanskje fra besøk i tapasbarer i Spania, eller som en del av en antipasti i Italia. Vel hjemme og inspirert på å gjenskape sprøstekte poteter, bli resultater ofte ikke helt som forventet. Den siste lille touchen mangler. Men det finnes et triks gir deg perfekt stekt poteter hver gang.

Din aller beste venn for perfekte stekte poteter.

Natron er hemmeligheten. Litt natron i kokevannet (1/2 ts på 3 liter) mens potetene koker settes det i gang kjemiske prosesser. Natron (8,6) øker Ph verdien i vannet(7,0) som bidrar til å bryte ned proteinet på potetene og gjør overflaten porøs og nesten flakete på kort tid. Dette gir potetene en mye større overflate. Mer plass til oljen som skal feste seg på potetene. Det gir deg skikkelig sprø poteter med en deilig myk kjerne. Så enkelt er det.

DETTE TRENGER DU:

 • 1 kg kokefaste poteter, delt i båter
 • 3 liter vann
 • 2 ss salt
 • 1/2 ts natron
 • 3 ss olivenolje
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU:

 • Sett stekeovnen på 200ºC varmluft.
 • Kok potetene i ca 8 minutter i godt saltet vann tilsatt ½ ts Natron
 • Hell av vannet og stek potetene i olje i ovnen på 200ºC i 20-30 minutter, til de er myke inni og sprø utenpå

FOR DET LILLE EKSTRA:

 • hjemmelaget aioli fra Maschmanns
 • smaksett potetene med rosmarin og hvitløk
 • Finhakket persille over de serveringsklare potetene

KOKKEKNEP:

 • skyll gjerne de skrelte og delte potetbåtene godt i kaldt vann. Det fjerner noe av stivelsen
 • rist gjerne lett på kjelen etter at du har kokt potetene, det bryter ned mer av overflaten og gir mer sprøhet