
Tomatpuré fra Pianogrillo – kokkens hemmelige ingrediens.
Lengst sør på Sicilia ligger gården Pianogrillo. En over 80 mål stor gård som drives av Lorenzo Piccione. Han dyrker tomater, oliven og druer. Lorenzo har designet for Alessi, er en dyktig fotograf, kunstmaler, pianist samt øko-bonde. Pianogrillo sin olivenolje og tomatsauser har høstet priser for sin utsøkte kvalitet. Gårdens tomatpuré, estratto di pomodoro, som har gått litt under radaren, er mange kokkers favoritt på kjøkkenet.
Tomatpuré fra Pianogrillo er fremstilt etter inspirasjon fra en tradisjonell måte å fremstille ‘strattu, Sicilias stolthet, som de lokale kaller sin tomatpure. De plukker tomatene når de er på sitt aller beste, renser, koker de inn langsomt og soltørker tomatene på keramikkbrett i friluft over 3-4 dager før de ble konservert på glass. Av en kasse på 10 kilo tomater blir det 2 kilo konsentrat. Pianogrillo koker og tørker sine solmodne tomater langsomt før de og sendes til matentusiaster over hele verden.
Bruksområder til ‘strattu fra Pianorgrillo
Estratto di pomodoro er intens i smaken med deilig umami-smak. Bruk en liten skje i supper, sauser og gryter. Eller helt enkelt, et flortynt lag, på et stykke brød.

Tomatsuppe gjort på tomatpuré fra Pianogrillo
I denne oppskriften trenger du kun tre ingredienser. Legg til to til om du vil ha jevnet tomatsuppe.
DETTE TRENGER DU:
(2 porsjoner)
- 1 ss smør
- 1 ss hvetemel
- 1/2 liter vann
- 1/2–1 ss grønnsaksbuljong (5–10 gram) GLI AIRONI BRODO
- 1 ss tomatpure (20 gram) PIANOGRILLO ESTRATTO DI POMODORO
SLIK GJØR DU:
- Kok opp 1/2 liter vann med buljong og tomatpuré
- Lag meljevning med smør og mel i annen kjele
- Hell den varme buljongen over meljevningen og rør mens du koker opp.
- Småkok suppen i 2 minutter
- Her trenger du ikke å justere smaken, den sitter som et skudd allerede.
- Server og nyt.