ITALIENSK DELIKATESSEKJØTT

Den originale benevnelsen på delikatessekjøtt fra Italia er salumi. Det er et uttrykk som dekker spekteret av delikatessekjøtt fra Italia. Italiensk salumi er fortrinnsvis svinekjøtt som er saltet og krydret for så å bli kokt eller tørket.

Prosciutto e melone

Prosciutto e melone

PORSJONSBEREGNING:

  • Beregn 150 -200 gram per person.

TIPS:

  • Ved oppbevaring i kjøleskap, pakk spekematen inn i matpapir. (Plast kan bidra til at kjøttet mugner.)
  • Maschmanns «salumeria» fører delikatessekjøtt fra utvalgte italienske leverandører. MORTADELLA, vist på bildet over passer ypperlig i sandwich, panini eller helt enkelt i et rundstykke. (Michetta.)
  • Det aller mest kjente spekekjøttet fra Italia er PROSCIUTTO DI PARMA. Merkenavnet parmaskinke er så sterkt at mange bruker navnet som en felles benevnelse på all spekeskinke fra Italia. Parmaskinke er et beskyttet varemerke som garanterer for kvalitet og produksjonsområde. Parmaskinke har en svært mild og søt smak. Den enkleste og trolig den beste å servere parmaskinke er med solmoden cantaloupe-melon. Del melonen i skiver og dekk med løvtynne skiver med parmaskinke.

SALAMETTO – er en liten salami som produseres i Piemonte er del av en ”familie” bestående av tre småpølser fra en lokal produsent (Barolo, Nocciole og Tartufo).

  • PROSCIUTTO DI SAN DANIELE er en spekeskinke fra Friuli nord for Parma. Skinken presses flat som bidrar til at skinken får en bedre fordeling mellom fett og magert kjøtt.
  • CULATELLO er laget av de mest muskuløse delene av grisens bakparti. Culatello har fått benevnelsen kongen av italiensk delikatessekjøtt. Smaken er delikat og subtil. Oppskrift: Legg tynne skiver med skinke på en tallerken, topp med tynne flak med godt smør. Server med ferskt sprøtt brød.
  • COPPA lages av svinenakken og fremstilt som en rå spekeskinke (crudo). Coppa er kompakt og fast med rødt kjøtt med rødrosa flekker av med fett. Smaken er delikat og utvikles ytterligere ved modning.
  • SALAMI finnes i et utall smaker og størrelser. Kjøttet er fint, medium eller grovt malt og tilført ulike krydder for smak. Maschmanns «salumeria» fører en rekke deilig salamier fra hele Italia. Calabria helt i sør, leverer hissigproppen SOPPRESSATA CALABRA  som er smaksatt med salt og chili. Litt lenger nord i Toscana og området rundt Firenze fremstilles FINOCCHIONA, fennikelsalami. En bestselger på Maschmanns.