
RAMSLØK- NORDENS HVITLØK
NORSK: Ramsløk – Nordens hvitløk LATIN: Allium ursinium | ENGELSK: Ramsons – Wild Garlic
Ramsløk er en gammel nytteplante, nå gjenoppdaget og populær blant nordiske kokker. Lukten har bidratt til at nytteplanten også omtales som «Nordens Hvitløk». Planten vokser vilt fra Østfold i sør til Trøndelag i nord. Ramsløk høstes på våren fra mars til juni på skyggefulle steder i bar- og løvskog, gjerne ved bekker og vann.
Både blader, stengel, blomster, frø og løk er spiselige
RELATERT: Løft en klassisk hvit risotto opp til nye høyder med litt nordisk hvitløk.
7 OPPSKRIFTER, RÅD OG TIPS
PESTO
– lages som en klassisk pesto bytt ut basilikumbladene med ramsløkblader
RAMSLØKOLJE
Kjør et par never ramsløk-blader med 3 dl nøytral olje i blender. Sil over på flaske.
RAMSLØKSALT
Kjør salt og hakkede ramsløk-blader 5 min i blender og tørk på 40ºC i 4-5 timer Kjør alt en ekstra runde i blenderen for det helles på glass
SMØR
10 finhakkede ramsløk-blader blandes med 200 gram smør. Rulles til en pølse og oppbevare kjølig
RAMSLØKPURE
2 gode never (30- 40 stykk) med blader blendes til pure med 1 dl olivenolje og 1 ts med godt havsalt. Oppbevar på rene glass
MAJONES
Lages som en klassisk majones, bytt ut 1/2 parten av oljen med ramsløkolje
NORDENS HVITLØK KAN DU OGSÅ SYLTE
3 dl ramsløkfrø has på steriliserte glass sammen med 1 dl hvitvinseddik og 1 ts fint salt.
Nordens hvitløk er en plante som brukes i matlaging. Bladene kan brukes i salater og som krydder i suppe og til spinat. Planten kan bli opp til 50 cm høy. Under blomstring brer planten som et hvitt teppe over skogbunnen. Den er en vårplante og skogen fylles med en intens lukt av hvitløk. Ramsløk kan forveksles med liljekonvall som er giftig, men gnir du lett på bladene og lukter så er det den med hvitløkslukt du skal spise.