Matvarer det er lurt å ha i skapet.

13 matvarer det er lurt å ha i kjøkkenskapet

Matlaging er som regel enkelt om du gjør en liten innsats i forkant. Det dreier seg om ha en del basis matvarer på plass i kjøkkenskapet. Det finnes en del viktige matvarer du alltid bør ha i hus enten du er på hytta eller hjemme. Da kan du fokusere på å finne de gode proteinkildene; kjøtt, sjømat, meieri, salat, frukt og grønnsaker. Det viktigste tilbehøret har du allerede i kjøkkenskapet. 

De 13 tipsene er inspirert av boken «the art om simple food» skrevet den amerikanske kokken Alice Waters. Hun mener at har du de nevnte matvarene trenger du bare konsentrere deg om å kjøpe noen gode proteinkilder.

Tørket pasta fra Maschmanns

1. TØRKET PASTA

Med TØRKET PASTA av god kvalitet er nesten et måltid i seg selv. Maschmanns fører pasta fra fire leverandører.  Gentile og Pastifico dei Campi som begge holder til i pastahovedstaden Gragnano IGP sør for Napoli. Tørket pasta får Maschmanns også fra familiebedriften Don Antonio Casina Rossa i Ambruzzo. De baker og pastaen i bronseformer over lang tid. Spaghettien bakes i 50 grader og tørkes i 42 timer. I regionen Marche ligger La Pasta di Aldo som jobber ett samme prinsipper som sine kolleger. Eneste forskjellen er at de lager pasta med egg. Noe som gjør at pastaen har et høyere innhold av proteiner. La Pasta di Aldo ble av Heston Blumenthal kåret til verdens beste pasta.

Tomatsaus fra Maschmanns

2. TOMATSAUS

En TOMATSAUS av god kvalitet finner du Markedet på Maschmanns. I Italia finner du de alle beste produsentene. Her er våre produsenter: Fra Liguria i nord til Sicilia i sør har Maschmanns hentet sine tomater. Anfosso og La Baita & Galleano fra Liguria lager deilige smaksatte sauser. I Ambruzzo Lager Don Antonio gode sauser på sin Cascina Rosso, i Toscana holder La Selva til. De har en imponerende produksjon av økologisk vin, oliven og grønnsaker. Maschmanns får gode tomatsauser herfra. Gentile i Gragnano sør for Napoli lager også deilig passata av tomater høstet i den vulkanske jorden rundt Vesuv.

Hermetiske tomater fra Maschmanns

3. HERMETISKE TOMATER

Gode HERMETISKE TOMATER er det utfordrende å få tak i. I hvert fall om du også legger sporbarhet og etikk til grunn. Når tomater på boks koster noen få kroner er det noen som har betalt prisen.  Maschmanns kjøper tomater fra leverandører som gir sin arbeidere en rettferdig lønn for sitt arbeid. Gentile er av de beste på tomater i Italia hvor både eieren av Fiat-konsernet og Angela Merkel står på kundelisten.

Ris fra Maschmanns

4. RIS

RIS er en tørrvare det er greit å ha i hus. Det finnes flere varianter å velge mellom. Basmati, jasmin, grøtris, arborio med flere. Velg det du liker og som passer din type matlaging. Maschmanns anbefaler ris fra Acquerello som er verdens beste ris til risotto.

Bønner fra Maschmanns

5. TØRKEDE BØNNER

TØRKEDE BØNNER er ypperlig å ha i kjøkkenskapet. Bønnene bløtlegges over natten og koks til de er møre. Bønner kan også kjøpes hermetisk, de er forkokte og skal kun skyllers for kan brukes i gryter og salater.

Parmesan fra Maschmanns

6. PARMESAN

PARMESAN eller Parmigiano Reggiano er verdens mest kjente matvarer og mest anvendelige ost. Maschmanns fører tre typer med parmesan.  20 måneders Parmigiano Reggiano DOP, 24 måneders Vacche Rosse DOP og seks år gammel Parmesan fra Mons. Riv parmesan over pizza, pasta og risotto. Den seks år gamle osten gjør seg godt sammen med en moden rødvin på B fra Piemonte. Italienerne bruker gjerne revet parmesan som erstatning for salt. Les mer om produksjon av parmesan her.

Kraft fra Maschmanns

7. KRAFT

En god KRAFT er alle kokkers beste venn. De lager kraft selv og fryser ned i porsjoner. Da er det en kort vei til gode måltider. Kraft er ypperlig i sauser, supper og gryter. Kraftbein, vann og gode rotgrønnsaker og tid til overs er nøkkelen for hjemmelaget kraft. Maschmanns fører kraft og fond fra Salsus. De har gjort jobben med å koke inn og pakke inn godsakene.

Ekstra jomfru olivenolje fra Maschmanns

8. EKSTRA JOMFRU OLIVENOLJE

Ekte vare av EKSTRA JOMFRU OLIVENOLJE er en sann glede. Maschmanns fører olivenolje fra lokale leverandører i Spania og Italia. Det er hardt arbeidende bønder med god kunnskap om oliven og pressing. Alle har selvfølgelig egen presse på gården og full kontroll på de ulike batcher med olje som skal kontrolleres og godkjennes av et konsortium med eksperter. Fra O-Med får Maschmanns to prisvinnende oljer, Pecual og Arbequina. Liguria flytende gull kommer fra taggiascha oliven og møllene til Anfosso, La Baita . Maschmanns egen olivenolje kommer fra Sicilia og Frantoi Berreta.  Familien Barbera holder også til på Sicilia og lager utmerket olivenolje. Lorenzo nummer 3 og 5 er blant bestselgerne i Markedet. Vender vi nesten nordover til Toscana og Firenze finner vi Pruneti som også kommer med ekstraordinære ekstra jomfru olivenoljer. Alt fra den milde «leggeri» til salater til «intenzi» som er helt perfekt på biffen.

Eddik fra Maschmanns

9. EDDIK

EDDIK er viktig. Det å tilføre litt syrlighet i maten løfter ofte hele smaksbildet. O-Med har en serie med eddik som kun selges i utvalgte delikatesse-forretninger verden over. Vellagret eddik er også et alternativ.  Balsamico finner i en rekke smaker og prisklasser. Også det gyldne dråper som løfter smaksbildet opp i himmelen.

Fingersalt fra Maschmanns

10. SALT

SALT er sammen med pepper det mest brukte krydderet og meste kjente matvarer.  Ordinært bordsalt er greit til koking mens flaksalt gjerne bruket til å toppe ferdige matretter. Norsk Havsnø er et ypperlig flaksalt å bruke.

Herbaria Pepper fra Maschmanns

11. PEPPER

PEPPER er ikke pepper. Her finnes det mange ulike kvaliteter. Velger du pepper fra Herbaria får du det beste. Trio Noir og Telicherry er de mest solgte typene i Markedet.

Sitroner fra Sicilia

12. SITRONER

SITRONER – velg gjerne de aller beste fra Sicilia. Sitroner er anvendelige. Sitron er helse og smak. Prøv en glass med lunkent vann og noen dråper med sitron om morgenen.  Det holder magen i godlune. Noe sitron-dråper i vispet krem gir kremen det lille løftet. Sitron er ypperlig som smaksetter i dressinger, salater, sauser og gryter

garlic

13. HVITLØK

HVITLØK binder sammen de gode smakene. Finhakket hvitløk surres gjerne i litt olje før andre råvarer tilføres. Sammen gir hvitløken den ekstra dimensjonen til supper og gryter.