Pasta fra Gragnano

Oppe i fjellsiden, beliggende midt mellom vulkanen Vesuv i nord og den populære Amalfi-kysten litt lenger sør, ligger byen Gragnano. Den sør-italienske byen har i århundrer vært kjent for sin gode pasta. Og det er mye på grunn av beliggenheten ved foten av Monte Lattari, Det blåser nesten alltid en sval vind i Gragnano. Mikroklima laget av vinden fra fjellet Lattari, solen og fuktighet fra Napoli-bukten er helt perfekt for dyrking av durumhvete og produksjon av pasta. På 1700-tallet bestemt kongen av Napoli at dyrking av durumhvete skulle foregå i Napoli og Gragnano og at pastaen skulle blandes med det kalsiumfattige vannet fra Monte Lattari.

I 2013 ble Gragnano tildelt en geografisk IGP beskyttelse av EU. Pasta di Gragnano skulle lages etter de samme kriterier som kongen av Napoli bestemte to hundre år tidligere. Det har skjedd en teknologisk utvikling siden pastaen ble lagd for hånd og langsomt tørket på klessnorer ute på gaten i Gragnano. Nå foregår alt kontrollert inne i de 40 fabrikkene i Gragnano. Alle med varmeovner og innendørs luft-tuneller. Pastaen bakes i lav temperatur mellom 40 og 80ºC mellom 6 til 60 timer. Alt avhengig av størrelsen på pastaen. Dette gir deg en kokt pasta med deilig nøtteaktig smak og perfekt tyggemotstand. Pasta di Gragnano har en ru overflate som gjør det lettere å få saus og ost til feste seg til pastaen.

Kart Gragnano

Pasta fra Gragnano med gode smaksettere.

3 ferdige sauser fra Maschmanns og pasta fra Gragnano skaper gode måltider.

Pasta Pesto

TROFIE MED PESTO GENOVESE

Trofie er tvunnet pasta spesielt populær i området rundt Genova. Forsøk al dente trofie med en god pesto genovese (Pestone), riv over noen klyper med parmesan og server. Vil du pimpe opp denne oppskriften ha i grønne bønner og kokte poteter.

Pasta Amatriciana

AMATRICIANA

Pasta med en god tomatsaus av gode tomater  med bacon (opprinnelig svinekjake) og en liten dose med chili er amatriciana, en av klassikerne i det italienske kjøkken.

Pasta Pecorio Romano

CACIO A PEPE

Perfekt kokt pasta med Pecorino Romano krem fra TartufLanghe er enkelt elegant og eksklusivt. River du over litt sort pepper får en eksklusiv Cacio e Pepe. En av Romelus og Remus-klassikerne fra Roma.  Den andre er forøvrig Carbonara. Om du vil prøve deg på Cacio e Pepe fra bunnen av, finner du en oppskrift her.

Følg Maschmanns-bloggen hvor vi deler gode råd, oppskrifter og fortellinger om mat.