pasta carbonara

PASTA CARBONARA

Pasta Carbonara eller Pasta alla carbonara som de sier i Italia er en kjent italiensk pastarett. Den tilberedes vanligvis med spaghetti, men linguine eller bucatini kan også brukes. Over den ferdigkokte pastaen helles en blanding av stekt pancetta, pecorino, svart pepper og egg. Alt blandes godt og serveres umiddelbart.

RELATERT INFO:
CACIO E PEPE – Pastaklassiker fra Roma | VIDEO: Flott røverhistorie om hvordan pasta carbonara ble til

 

DETTE TRENGER DU TIL 4:

 • 1 dl  guanciale (pancetta eller bacon) kuttet i små 1/2 cm tykke biter.
 • 1 ss olivenolje
 • 4 egg (3 plommer + 1 helt egg)
 • 4 ss pasta-vann
 • 400 gram pasta (spaghetti eller annen type pasta)
 • 2 ss nyrevet pecorino
 • salt og pepper

 

SLIK GJØR DU:

 • Kok pasta al dente, det vi si har en god tyggemotstand. Følg koketid på pakken og begynn å smake 1 minutt før anbefalt tid.
 • Stek guanciale i olivenolje og smør  til det er brunt men ikke sprøtt, krydre med grovmalt pepper.
 • Visp sammen eggene sammen med 2 ss av kokevannet fra pastaaen og 2 gode spiseskjeer med ost og sett til side.
 • Når pastaen er ferdig has den over i pannen med guanciale over blandes godt.
 • Eggemassen med ost has så i og blandes godt inn. Varmen på platen er satt på laveste varme. Eggene skal ikke stivne – kun tykne.
 • Server umiddelbart.

 

PASTA CARBONARA

HISTORIE

Noen mener at denne retten ble til da en sulten amerikaner som besøkte Harrys Bar i Venezia. Han kunne ikke kunne bestemme seg for egg og bacon eller pasta og fikk denne «cross-over» varianten. Eller var det amerikanske soldater i Roma som unnfanget ideen – historiene er mange. Mer sannsynlig er det at carbonara er en gammel romersk rett. Navnet «carbonara» har sammenheng med  en gruppe hemmelige revolusjonære, carbonarieri  som var aktive på 1800-tallet.

INGREDIENSER

Den originale retten ble laget av «gunaciale» som er lufttørket svinekjake, i dag er det vanlig å benytte pancetta eller bacon. Den lokale sauemelksosten pecorino er den originale. Den blir også ofte byttet ut med parmesan. Av pasta er spaghetti er hyppigst brukt i carbonara, med all lang og rørformet pasta kan brukes.

POPULARITET

Pasta Carbonara ble gjort kjent av River Cafe i London, hvor Jamie Oliver gikk i lære hos Antonio Carluccio. The River Cafe Cookbook fra 1996 ble en bestselger som bidro til gjøre en moderne versjon av pasta carbonara kjent over hele verden. Guanciale og pecorino var byttet ut med bacon, parmesan samt tilsatt fløte og hvitløk. Det falt ikke i god jord hos italienere som sverget til den originale oppskriften.