Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon – kjøttgryte fra Burgund

Boeuf Bourguignon har sine røtter fra den franske regionen Burgund som ligger 100 km sørøst for Paris. Biffgryten fra Burgund gikk fra å være bondekost til å bli revitalisert i 1903 av kokken Auguste Escoffier som brukte et stykke biff i gryten. Revitalisering nummer 2 kom i 1963 med TV- kokken Jula Child som brukte kokekjøtt av storfe i stedet for det edle  biffkjøttet. Det gav Boeuf Bourguignon en helt ny vår og kjøttgryten fra Burgund ble introdusert til en helt ny generasjon med kokker.

RELATERTE OPPSKRIFTER: Osso Buco | Brennsnut | Lammeskank

Boeuf Bourguignon

Klassisk fransk kjøttgryte, i en moderne og nordisk versjon, eller en litt jålete lapskaus som noen også kaller det 🙂

 

DETTE TRENGER DU TIL 8:

  • 2 kg oksekjøtt (høyrygg, bog, bibringe, short ribs + bein om du har det igjen.)
  • 800 g løk, kepaløk, rødløk og ass. småløk (stjerne, borettane og sjalott)
  • 300 g bacon/saltet svinekjøtt, delt i terninger – brunes
  • 1 stk hvitløk
  • 300 g sellerirot, grovdelt
  • 500 gulrot, grovdelt
  • 500 sjampinjong/aromasopp
  • 1/2 liter rødvin
  • 1 liter kraft (oksefond)
  • 1 kvast timian
  • 2 laurbærblad
  • 50 g persille, hakket

SLiK GJØR DU:

  • Brun alt godt, hell over rødvin og tilsett kraft og krydder.
  • La alt stå på svak varme i 2 1/2 til 3 timer til kjøttet er mørt.
  • Tilbehør:  potetpuré med hvitløk.
  • Server i dype tallerkener med sprøstekt bacon på toppen
  • Dryss over finhakket persille.
Boeuf Bourguignon

RÅD OG TIPS:

  • Lag gjerne Boeuf Bourguignon dagen i forveien. Det gir en mer fyldig og  kompleks smak.
  • Ønsker du en tykkere saus til gryten, sil av kraften, lag en meljevning og slå over kraften. Kok til det tykner og slå kraften tilbake i gryten. Kok opp og server.Potetpuré er en sikker vinner, husk å ha i nok smør.
  • Det sprøe elementet, trøffelchips eller rotfruktchips hever totalopplevelsen.
  • Hakket persille som  topping får øynene til å smile og magen til å rumle.
  • Boeuf Bourguignon får du også kjøpt ferdiglaget på Maschmanns.

Følg Maschmanns-bloggen hvor vi deler gode råd, oppskrifter og fortellinger om mat.