
FOIE GRAS FRA LABOURDETTE – VERDENS BESTE RÅVARE.
Historien om gåselever fra spanske Eduardo Sousa er like enkel som den er genial. Du har sikkert sett flokker av gjess som samles og flyr i V-form på sensommeren her i Norge. Det betyr at høsten er i anmarsj, gjessene er på vei sørover til Afrika. Flere av gjessene lander på gården til Eduardo Sousa. Den driftige bonden tilbyr fritt opphold med kost og losji. Det er ingen grunn til å fly lenger sørover. Slik starter eventyret om verdens beste råvare. (Ta gjerne et titt på videoen med kokken Dan Barber som fornøyelig forteller om sitt Foie Gras – besøk på gården til Eduardo Sousa.)
RELATERT INFO: Klassifisering av foie gras
Iberico Bellota Pata Negra fra Domecq – skinke i verdensklasse.

FOIE GRAS: HISTORIEN SOM OVERGÅR SANNHETEN
Gåselever fra Labourdette overgår også sannheten slik vi liker å tolke den. Du har sikkert hørt om tvangsforing av gås. Gåselever er trolig blitt den av verdens mest eksklusive delikatesser med tydelig kognitiv dissonans i forhold til dyrevelferd. Slik er det derimot ikke med gåselever fra Labourdette, gården til spanske bonden Eduard Sousa. Her er alt på stell. Etikk, bærekraftighet og dyrevelferd. At produsenten får en fair pris for sitt arbeid og også en viktig del av hele.
FOIE GRAS: OM TVANGSFORING OG MISFORSTÅELSER
EKSKLUSIVT:
- Foie Gras er en av verdens dyreste og mest eksklusive matvarer.
TVANGSFORING:
- Mange styrer likevel unna gåselever på grunn av koblingen til dyrevelferd og tvangsforing. Det er helt rett at det i sin tid har vært, og beklageligvis er, tvangsforing av gjess. Vi må gå langt tilbake i tid. Til jødene på faraos tid.
NATURLIG INSTINKT:
- Jødene hadde funnet ut at gjess spiste mer om vinteren. Det kom av et instinkt om at det var viktig å spise når man hadde tilgang, en slags tvangshandling. Jødene slaktet derfor gjessene om vinteren og nøt sin fete gåselever.
GRÅDIGHET:
- Ulykksalig nok så fikk datidens farao smake på gåseleveren. Han likte gåselever veldig godt, han ville ha mer også utenfor sesong. Jødene fikk da valget mellom å miste livet eller tvangsfore gjessene.
FOIE GRAS OG DYREVELFERD:
- I dag spiller de seriøse produsentene på biologiske prosesser hos gjessene.
- Produsenten simulerer vinter som gjør at endene instinktivt spiser mer enn de skal.
- God tilgang på fet og god mat som gjessene spiser frivillig gir produsentene fet og god gåselever.