Sjekkliste for julematen, julaften, julefrokosten og julegodteri

Julematen er «plankekjøring» for de fleste. Det blir ribbe eller pinnekjøtt med klassisk tilbehør. Mer lekent blir det til den sene frokosten/brunchen/lunchen på 1. juledag. Rester fra middagen julaften er en selvfølge. Så er det opp til hver enkelt av oss å bestemme hva som kommer i tillegg. Skikker og tradisjoner legger litt føringer her også. Maschmanns deler tips om maten og drikke på julaften og 1. juledag.

Slik fikser du juleribba - Maschmanns

JULEMATEN: RIBBA PÅ JULAFTEN

  • Kjøp en god fersk ribbe. Maschmanns har flott ribbe av edelgris fra Innherred i Trøndelag.
  • fredag 20.desember 07:00 har vi ribbeslipp på Fjellgris fra Valdres.
  • Gni ribba godt inn med salt og pepper(gjerne Trio Noir Pepper) og la den ligge på kjøl i minst 2 døgn før bruk. Husk å rute opp ribba før du gnir inn med salt. Slakteren ruter gjerne ribba for deg.
  • Spiser du klokken 17:00 på julaften, bør ribba være i ovnen klokka 13:00.
  • NYTTIGE TIPS: ALT DU TRENGER Å VITE OM JULERIBBE
  • Tilbehør til ribbe: Gode poteter, gjerne gulløye eller fjellmandel. Medisterkaker, julepølse, sosisser, rørte tyttebær, sennep, lefse og surkål.
  • Ribbesaus lager du mens ribba hviler, brun meljevning og spe med varm kalvekraft og ribbefett fra ribba (Verdens beste ribbesaus/julesaus har vi for salg i Markedet.)

Husk å kjøpe grillfolie. Folien dekkes over ribba når den dampes, og brukes som støtte under ribba når den etterstekes med svoren opp.

Julepynt og blomster

JULEPYNT & BLOMSTER

Ikke glem julpynten og blomstene til jul.

Slik fikser du pinnekjøttet - Maschmanns

JULEMATEN: PINNEKJØTT & KÅLROTMOS

  • Kjøp pinnekjøtt fra en anerkjent leverandør. Maschmanns har pinnekjøtt av lam som har levde det gode liv på Folldal, Hardanger og Utsira.
  • Husk å vanne ut pinnekjøttet 1-2 dager før bruk. Følg anvisning på pakken.
  • Damp på pinner eller rist. Vannet skal ikke være i kontakt med pinnekjøttet.
  • Spiser du klokken 17:00 på julaften, bør du begynne å dampe  pinnekjøttet klokka 13:00.
  • NYTTIGE TIPS: SLIK FIKSER DU PINNEKJØTTET.
  • Tilbehør: Vossakorv, julepølse, gode poteter, gulløye eller fjellmandel. Kålrotstappe, rørte tyttebær, rosenkål.
  • God rotmos lager du slik: Kok kålroten mør, mos roten med en stamper, smak til med smør, fløte, salt, pepper og muskatt.
  • Sjekk om du har en stamper og muskatt.

Husk bjørkepinner eller rist til damping av pinnekjøttet. Har du glemt det vil kokefaste poteter i bunn gjøre nytten.

PINNEKJØTT DAMPET I EPLESAFT

Ved å dampe pinnekjøttet i eplesaft oppnår du en flott friskhet og syre som balanserer mot fettet i pinnekjøttet.

OPPSKRIFTEN FINNER DU HER

Gaver fra Maschmanns

DE SISTE JULEGAVENE

En matgave er alltid kjekt å ha i bakhånd. En bugnende matkurv, en liten eske konfekt eller en liten salami er alltid hyggelig å få eller gi. Om du får en uventet gave levert på døra julaften, er det hendig å ha noe å gi i retur 🙂 Vertinnegave hører også romjulen til. Maschmanns har mye som passer både for vert, vertinne og til deg selv. JULEGAVETIPS FRA MASCHMANNS

Nypresset "fløte" fra Sicilia

Lorenzo no.5

LORENZO Nº 5

Lorenzo Nº5 er en olivenolje som skiller seg fra de fleste andre olivenoljer; mild, snill, kremet og fløyelsmyk. Far Manfredi har fjernet steinene i olivenen før pressing. Det gir en olje uten tydelig bitterhet og innslag av pepper. Nocellara del Belice oliven høstes for hånd vest på Sicilia. Olivenoljen er filtrert med en delikat krydret aroma. Smaken er fløyelsmyk  og kremet. Bruk Lorenzo Nº5 til å gi matretter et kremet preg av olivenolje. Ypperlig å bruke i bakverk.

Les mer om olivenolje fra Lorenzo på Sicilia. 

PORSJONSBEREGNING

Det er ikke lett å gi noe presist svar på hvor mye en person spiser. Barn, ungdom, kvinner, menn har et ulikt inntak av mat. To sultne voksne menn spiser kanskje det dobbelte av anbefalingene under. POSJONSBEREGNING, HVOR MYE SPISER 1 PERSON.

Ringi Eplefryd

DRIKKE TIL JULEMATEN

  • Maschmanns vil fremheve de gode alkoholfrie alternativene til julematen.
  • Norske epler blir det mye godt av:
    Eplefryd med flotte bobler fra Ringi.
    Eplemost fra Hovelsrud har god syrlighet.
  • Karenslyst Øl som Maschmanns har utviklet sammen med Kinn Bryggeri
  • Vinmonopolet har gode tips om drikke til julematen.
økologisk brød fra Maschmanns

FERSKT BRØD I JULEN

Om du baker brød selv har du selvfølgelig alt på stell. Velger du å kjøpe brød fra Maschmanns økologiske bakeri anbefaler vi å fryse brødet ned i brødposen om du skal bruke det noen dager etter. Ta det opp kvelden før du skal bruke brødet. La det ligge på benken i brødposen. Om morgenen lar du brødet få et lite kvarter i en 150ºC forvarmet ovn.

ÅPNINGSTIDER I BAKERIET: BESTILL GJERNE BRØDENE DU TRENGER I JULEN!

  • 16. -19. desember 8:00-22:00
  • 20. desember 07:00-22:00
  • 21. desember 08:00 -22:00
  • 22. desember 10:00 -22:00
  • 23. desember 9:00 -18:00
  • 24. desember STENGT
  • 25. desember STENGT
  • 26. desember STENGT
  • 27. desember 10:00 -19:00
  • 28. desember 10:00 -19:00
  • 29. desember 10:00 -19:00
  • 30. desember 10:00-19:00
  • 31. desember 09:00-15:00
Jul på Maschmanns

Frokosten 1. juledag er ofte høydepunktet for mange.

Her har kokken mye mer spillerom enn på pinnekjøtt og ribbemiddagen fra dagen før. Julefrokost, julebrunch, julelunsj; kjært barn har mange navn. 1. Juledag er dagen man feiret sammen med familien. Frokosten ligner mest på god dansk frokost. Bordets bugnende gleder med god tradisjonsmat, nok tid og gode samtaler rundt bordet. 1. juledag er også innedagen. Det å gå bort ubedt på juledagen er noe man ikke gjør.

Lag din egen gravlaks med sennepsssaus

DETTE SERVERER DU TIL FROKOST 1. JULEDAG:

(selvfølgelig med regionale og personlige tilpasninger.)

  • Rester av pinnekjøtt/ ribbe
  • Sylte med lefse, surkål og julesennep
  • Hveteølgravet laks med sennepssaus
  • Maschmanns røkte laks med eggerøre
  • Sild i variasjoner; sennep, tomat, rømme og glassmester
  • Husk rømme, godt smør og rugbrød (Rugbrød har god holdbarhet og er ypperlig til julematen.)
  • Røkt juleskinke, røkt lammelår
  • Paté, terrine og posteier av beste kvalitet
  • Nyskåret spekemat og salami
  • roastbiff og potetsalat
  • Syltede agurker og rødbeter
  • Brød, flatbrød og knekkebrød
  • Gode oster, klassiske valg er edamer og stilton* (og gjerne pepperkaker og portvin til stilton)
  • Brunosten er også et must for mange

FRUKT & NØTTER

  • Glem heller ikke frukt og grønt i julen: Klementiner, fiken og dadler samt et utvalg av nøtter
  • Sjekk om du har nøtteknekker i hus

KONFEKT & GODTERI

  • Konfekt fra Summerbird og Niederegger
  • Lakris fra Johan Bülow
  • Norsk sjokolade og konfekt fra Selbu

KAFFE & KAKER

  • Kaffe og de gode småkakene er også en viktig del av norsk jul. Maschmanns Bakeri har flere typer med småkaker
  • Fra Italia har vi i år fått inn en ekstra god panettone
Panettone fra Giusti

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.