
NORSK TRADISJONSMAT
Den norske tradisjonsmaten må du lete lenge etter skrev John Olav Åmås i Aftenposten forleden. Åmås mente det var vanskelig å finne den gode norske tradisjonsmaten på hovedstadens restauranter. Vi spiser gjerne amerikansk, meksikansk, indisk, fransk, italiensk osv. når vi går ut og spiser, sjeldent norsk. Et skråblikk. Matlandet Italia var som Norge to av Europas aller fattigste land rundt 1900. I dag er vi rike på olje, italienerne rike på matkultur. I dag reiser vi til Italia og lovpriser deres tradisjonsmat. Norges egentlige nasjonalrett er ikke fårikål men kjøttkaker. Det mente i hvert fall Nitimen sine lyttere for et par tiår tilbake. Så hvordan klarer våre kjøttkaker seg sammenlignet med de italienske «kjøttkakene». Vi deler oppskriften på begge.

ITALIENSKE KJØTTBOLLER
POLPETTE ARMANDO
Dette er en typisk rett fra det romerske kjøkken. Polpette Armando er små gastronomiske mesterverk gjort med få ingredienser. Oppskriften er hentet fra Armando al Pantheon, en populær tradisjonsmat-restaurant i Roma.
DETTE TRENGER DU: ( 6 PERSONER)
- 1 kg kokt kjøtt
- 3 hele egg
- 150 g revet parmesan
- 300 g krumme av daggammelt brød
- 500 g brødsmuler
- ekstra jomfru olivenolje til steking
- persille
- hvitløk, salt og pepper etter smak
SLIK GJØR DU:
Armandos kjøttboller er tuftet på trange tider og gjenbruk av kokt kjøtt, som er kjøttet som ble brukt til å lage buljongen, de beste stykkene ble andre retter, resten ble kvernet til kjøttdeig.
I tillegg til kjøttdeig trenger du hele egg, revet parmesan, daggammelt brød, og litt hakket persille, som du tidligere har dyppet i buljongen og deretter klemt godt.
Bland alt med hendene til alt til får en elastisk konsistens. Form til store kuler nesten som en aprikos. Kort sagt, lag kjøttboller.
Rull kjøttbollen i brødsmuler og brun de så i en stekepanne til de har fått en fin gyldenbrun farge.

NORSKE KJØTTKAKER
MORMORS KJØTTAKER
Alle husker vi den uforglemmelige duften og smaken av bestemors saftige hjemmelagde kjøttkaker. Det å samles rundt bordet å nyte kjøttkakene, den brune sausen og tilbehøret er gode minner for mange.
DETTE TRENGER DU: ( 6 PERSONER)
- 1 ½ stk løk
- 750 g kjøttdeig
- 1 ½ stk egg
- 3 ss potetmel
- 3 dl Melk
- ¾ ts salt
- 1/2 ts pepper
- 3 ss Smør
SLIK GJØR DU:
Form farsen til kaker
Stek kakene i smør på middels sterk varme.
Stek på alle sider til kakene er gjennomstekte.
(KILDE: Bile er fra Nortura Proff.)
Følg Maschmanns-bloggen hvor vi deler gode råd, oppskrifter og fortellinger om mat.