Cacio e pepe - lettlaget italiensk pastaklassiker

Cacio e pepe er en tradisjonell romersk rett. En lettlaget pastaklassiker med få ingredienser: pasta, pecorino og pepper. Husk å bruke ingredienser av god kvalitet.

RELATERT INFORMASJON: Pasta carbonara | Pasta Vongole

 

CACIO E PEPE
DETTE TRENGER DU TIL 4:

  • 4 ss ekstra jomfru olivenolje
  • 1 ss tørristet og grovkvernet sort pepper (Gjerne Telicherry eller Trio Noir fra Herbaria)
  • 225 gram spaghetti
  • 2 ss smør (15 g)
  • fint revet Pecorino Romano (55g) + litt til for topping. Noen foretrekker en 50/50 blanding av Parmigiano Reggiano  og Pecorino.

SLIK GJØR DU:

  • Varm 3 ss av olivenoljen sammen med nystøtt pepperet i en middels vid stekepanne. Varm opp til oljen begynner å boble, hold pannen varm.
  • Ha spagettien i en vid panne og hell på vann så det vidt dekker pastaen.
  • Kok opp, rør så de ikke klumper seg, og kok til al dente. (ofte 1 minutt mindre enn anbefalingene på pakken.)
  • Ha 2-3 ss. med pastavannet over i pepper og oljeblandingen. Rør inn smør.
  • Ha pastaen over i panne med olje- og pepperblandingen.
  • Hell over resten av olivenoljen og pecorino.
  • Rør godt til alt er godt blandet.
  • *Smak til med salt og gjerne litt ekstra pepper.
  • Server umiddelbart.
  • *FOR DET LILLE EKSTRA: I steden for saltet tilfører du noen dråper med Colatura di Alici Riserva som er et ansjosekstrakt fra Cetara på Amalfikysten. Den lages ved å lagre ansjos i kastanjefat med havsalt i 18-36 måneder. Resultatet er en kompleks, aromatisk væske rik på umami, som kan brukes som smakstilsetning i ulike retter som pasta, supper, og fiskeretter.

Maschmanns har ingrediensene du trenger til å lage CACIO E PEPE

Selv om det å lage Cacio e Pepe ser tilforlatelig enkelt ut å lage, er det flere ting som må på plass for å lage den helt perfekt.  Velg en god pecorino, velg et godt pepper, velg en god pasta.

  • PECORINO ROMANO DOP – fast, smakfull sauemelksost.
  • HERBARIA ØKOLOGISK PEPPER – Verdens fremste på pepper med stort fokus på råvarer. Velg Trior Noir eller Telicherry urskogspepper.
  • PASTA fra de aller fremste produsentene i italia > Gentile – La pasta di Aldo – Don Antonio.
Ansjosekstrakt

Colatura di Alici Riserva er en eksklusiv italiensk ansjossaus som brukes som smakstilsetning i en rekke retter. Her er noen vanlige bruksområder:

  1. Pasta: Den brukes ofte i pastaretter som spaghetti med colatura di alici, hvor den gir en intens umami-smak.
  2. Salater: Noen dråper kan tilsettes salater for å gi en dypere smak.
  3. Grønnsaker: Den kan dryppes over grillede eller dampede grønnsaker.
  4. Marinader: Brukes i marinader for kjøtt og fisk for å tilføre en rik, salt smak.
  5. Supper og sauser: Kan tilsettes supper og sauser for å forsterke smaken.

Colatura di Alici Riserva er kjent for sin komplekse smak og aroma, som kommer fra den tradisjonelle modningsprosessen i kastanjefat

Følg Maschmanns-bloggen hvor vi deler gode råd, oppskrifter og fortellinger om mat.