pizzaovn

Lag pizza som italienerne vil elske

av Per Christian Bakken | webredaktør | Maschmanns

En perfekt Pizza Margherita, gjort i en fei, klarte jeg faktisk å få til forrige uke. Veien fra pizzadeig, utbaking, topping til en ferdig stekt pizza gikk på litt over 2 minutter. Resultatet kom etter lang tid med prøving og feiling. Jeg måtte lære meg å fyre opp i ovnen, lage god pizzadeig og trene på utbaking. Råd og tips fra pizzabakere hos Maschmanns var gull verdt.

PERFEKT PIZZA: FYRE OPP I OVNEN.

Den nyinnkjøpte vedfyrte pizzaovnen skulle nå en optimal temperatur på et kvarter stod det i brosjyren. Hvordan det skulle skje stod det ingen ting om. Oppfyring tar ofte lenger tid enn planlagt. Løsningen ble å følge rådene fra Vedboka av Lars Mytting. Det vil si legge småved i bunn og fyre opp fra toppen og legge på mer ved når det tok skikkelig fyr. Så redusere trekken, lukke ovnsdøren når varmen hadde fått skikkelig tak. Denne gangen gikk ovnen opp på maks, 500ºC på 15 minutter. Optimal temperatur er 450 -500ºC på Napoli pizza mens Roma pizza ligger på 350-400ºC.

PERFEKT PIZZA: DEIG OG UTBAKING.

Trikset med italiensk pizzadeig er: Bruk skikkelig mel, helst tipo 00, olivenolje, litt salt og ørlite med gjær. Og aller viktigst, gi deigen hviletid etter at du har eltet den ferdig. Deigen jeg brukte var laget av pizzabakerne hos Maschmanns 2 dager tidligere. Så til selve utbakingen, som ser så lett ut når de proffe pizzabakerne gjør det.(video) Dette hadde også tatt sin tid for min del. Å lykkes med form og tykkelse på pizzaen krever trening. Med steinplate og semolinamel ble alt enklere. Baker du deigen ut med seomolinamel unngår du at deigen kleber seg fast i underlaget og trekker seg sammen.

STEKE PIZZA I VEDFYRT OVN:

Her er det også en del å tenke på. En pizzastein har ulik temperatur i bunn. Stol ikke blindt på den installerte gradestokken. Et IR-meter gir en mer presis pekepinn på hvordan varmen er fordelt. Jeg hadde min  pizza 90 sekunder inne i ovnen (460ºC).

ALT STARTER MED DE GODE RÅVARENE

Her er et utvalg av det du kan finne på Maschmanns

SEMOLINAMEL 

Perfekt mel til utbaking av pizza.

PIZZAMEL 

Manitoba Tipo 00 mel ypperlig pizza og italiensk landbrød.
Les mer om ulike typer pizzamel fra Maschmanns her

MOZZARELLA BUFALA 

Ekte italiensk bøffelmozzarella, et must om du vil lage en ekte italiensk pizza.

DEN MEST EKSKLUSIVE OSTEN TIL PIZZA: BURRATA

Burrata er ferskere, bløtere og har en mer smøraktig konsistens enn bøffelmozzarellaen.

Maschmanns pizzadeig

FERDIG PIZZADEIG

Deigen som Maschmanns pizzabakere lager kan du også bruke. Du kjøper deigen i Bakeriet.

pizzakit fra Maschmanns

PIZZAKIT FRA MASCHANNS BAKERI

Maschmanns pizzadeig, tomatsaus og mozzarella cubetti.

Mozzarella cubetti

MOZZARELLA CUBETTI

FIOR DI LATTE

Kuttede biter av mozzarella lagd på kumelk. Vanlig å bruke som topping i pizzarestauranter.

den perfekte pizza

TOMATSAUS FRA LA SELVA

La Selva er en økologisk produsent som har kvalitet i alle ledd. Det merker du på smaken.