MatnyttigIberico Bellota Pata Negra

Iberico Bellota Pata Negra

Iberico Bellota Pata Negra betyr noe så enkelt som en gris som er fra den iberiske halvøy som har sorte føtter og spiser eikenøtter. Vår leverandør Domecq gir sine griser god boltreplass ute i et perfekt mikroklima og lar grisene vokse sakte og nyte eikenøtter, ikke 2 men hele 4 måneder før de sendes til slakt. Fra salting til ferdig speket skinke går det minst 42 måneder. 

RELATERT INFORMASJON: Visste du at en Iberico Bellota skinke har 7 ulike smaksbilder 

12 FAKTA OM SPEKESKINKEN FRA DOMECQ

 1. Kun 100% renrasede ibericosvin benyttes.
 2. Grisene er frittgående i et mikroklima 700- 800 moh.
 3. Grisen vokser sakte opp til slaktevekt på 165 kg som tar 21 måneder.
 4. De siste 4 måneder før slakt har grisene tilgang på eikenøtter.
 5. Domecq er med på slakting og merker hver skinke for å sikre sporbarhet.
 6. Etter slakt ligger skinkene 24 timer på egne kjølerom for å unngå uønsket bakterieutvikling.
 7. Forming av skinkene foregår i temperatur på 2ºC – 3ºC og gjøres av 4 ansatte fra Domecq.
 8. Skinken saltes og legges på kjøl. 1- 1 1/2 dag i salt per kilo kjøtt.
 9. Salt vaskes vekk med varmt vann og skinken «stabiliseres» med tilførsel av mindre luftfuktighet og gradvis høyere temperatur. Dette tar opp 3 måneder.
 10. Kontroll av salt og vanninnhold i skinkene gjøres før skinkene luftmodnes i 6 måneders tid.
 11. Siste steg i modningen er kjellerlagring under kontrollert luftfuktighet og temperatur. Fuktighet (60-75 %) temperatur (12-18 ºC)
 12. Når Domecq sin «sommelier» på skinke, Daniel Jara stikker sin  lille pinne «cala» inn i skinken (se video) på flere steder og er fornøyd med lukten er skinken klar for salg. Da har gått 42 måneder siden starten.

Kvalitetskontroll av skinke hos Domecq

Serrano, iberico og Iberico bellota hva er forskjellen?

Av de spanske skinkene så er det Serrano, Iberico og Iberico Bellota som er de mest kjente. Serranoskinken er produsert av hvite fjellgriser, skinken luftmodnes i minst 12 måneder. Iberco er skinke fra sorte griser.

 • Serrano er en lufttørket skinke som i hovedsak produseres av hvite griser i spanske fjelldistrikter.  Serranoskinken lufttørkes i minst 12 måneder.
 • Iberico er  den sorte renrasede grisen som produseres på 2 steder i Spania, Guijuelo i Salamanca og Jabugo i Huelva. Vanlig modning er 24- 36 måneder. Iberico Bellota betyr at grisen har blitt foret på eikenøtter i minst 2 måneder før den slaktes.
iberico-bellota-ham

Unn deg en smak av verdens beste spekeskinke.

Hos Domecq håndskjærer en mann 4  Iberco Bellota skinker i løpet av en dag. Skivene pakkes pent i pakker på 80 gram og sendes til delikatessebutikker over hele verden.