tortillas

Tortillas fra Mexico

Slik lager du dine egne hjemmelagede glutenfrie tortillas. Bland Masa Harina maismel og vann, vent litt, form deigen til små golfballer og stek i vei.

Masa Harina skiller seg fra vanlig maismel ved at det er fremstilt gjennom en prosess som kalles nixtamalsiering. Denne fremstillingsmetoden strekker seg flere tusen år tilbake i tid og går ut på å koke tørkede maiskjerner i kalkvann. Dette gjør kjernene mykere og skallet løsner, deretter males det til en deig og tørkes. Prosessen gir melet en rikere og dypere smak enn annet maismel, den gjør den dessuten mulig å forme til en deig ved å kun tilsette vann

RELATERT: Salsa verde med grillede tomatillos

DETTE TRENGER DU:

 • Masa Harina Maismel
 • Tortillapresse (du kan ev bruke en kjele eller stekepanne for å presse tortillaene flate.)
 • Stekepanne

SLIK GJØR DU:

 1. 2,5 dl Masa Harina maismel blandes med 2,5 dl lunkent vann.
 2. Hell vannet og bland med hendene. Her kan man valgfritt ta i en klype salt. Etter en stund kan du kna deigen til en myk deig som ikke setter seg fast i bollen eller fingrene.Tilsett evt. mer vann underveis dersom deigen ikke er myk nok.
 3. For best resultat anbefales det å dekke til deigen med et dampet håndkle i 15-20 min. Dette gjør at melet trekker til seg all fuktigheten og blir fullstendig rehydrert. 
 4. Rull ut deigen til flere små baller, på størrelse med en golfball
 5. Dekk til over- og undersiden av tortillapressen med plast (f.eks. fra en brødpose),
 6. Plasser deigen litt nærmere hengslene enn midten og press den lett ned for å gjøre den flatere.
 7. Press håndtaket forsiktig ned, ikke av full kraft. Tortillas skal ikke være helt flate, men noen millimeter tykke. Har du ikke tortillapresse kan en stekepanne eller kjele gjøre nytten.
 8. For å få en jevn form kan det hjelpe å presse forsiktig, flippe tortillaen og presse forsiktig igjen. Dette er en øvingssak!
 9. Tortillaen går rett fra pressen til pannen, det lar seg ikke gjøre å presse alle flate før man begynner å steke, dette må gjøres parallelt!
 10. Legg den ene siden av tortillaen i hånden mens du forsiktig drar av plasten på baksiden, ta forsiktig tak i toppen av tortillaen og legg den i pannen.
 11. Tortillas skal stekes i en varm tørr panne, 1. minutt på den ene siden, 1. minutt på den andre siden, 1/2. minutt på den første siden igjen.
 12. Etter tortillaen er snudd for andre gang kan man forsiktig tappe på den slik at det former seg luftbobler. Dersom hele tortillaen blåser seg opp har man en perfekt deig.
 13. Legg den ferdige tortillaen i et tørt håndkle før du steker en ny.

(Oppskriften er hentet fra bloggen til vår leverandør, som leverer Masa Harina maismel.)

Følg Maschmanns-bloggen hvor vi deler gode råd, oppskrifter og fortellinger om mat.