
Maschmanns Thanksgiving
Thanksgiving er 4. torsdag i november og en stor festdag i USA. Familie og venner samles til middag med kalkun og godt tilbehør. Det er vanlig at verten står for kalkunen og at gjestene tar med tilbehøret. Cranberry Sauce, Gravy, Masched Potatoes, Stuffing, Green Beans, Sweet Potatoes er «must have» tilbehør til festen. Familie og venner møtes ofte tidlig på dagen, lager mat sammen og bryter opp ved 8-9-tiden på kvelden. De neste dagene blir det «left over» fra kalkunen som bestemmer menyen. Koldtbord, sandwich og suppe er vanlig i mange amerikanske hjem.



KALKUN
DETTE TRENGER DU:
- 6,5Kg Kalkun
- 1L Kraft
- 250g Gulrot
- 250g Løk
- 250g Selleri (Stangselleri eller Sellerirot)
- 50g Hvitløk
- 25g Salvie
- 25g Rosmarin
- 25g Timian
- 1 Sitron
- 300g Smør
- Salt
- Pepper
SLIK GJØR DU:
- Fyll kalkunen med mirepoix (løk, gulrot og selleri), hvitløk og sitron.
- Mellom kjøtt og skinn legger du hakkede urter og litt salt og pepper
- Gni skinnet på hele kalkunen godt inn med smør, krydre med salt og pepper.
- Ha kalkunen inn i en forvarmet ovn på 190ºC og stek til skinnet er gyldenbrunt. ( ca. 10-15 minutter.)
- Senk temperaturen til 150ºC og ha kraft i bunnnen av pannen. Ta ut kalkunen når steketemperaturen er på 63ºC inne ved brystbeinet.
- Hvil kalkunen tildekket så den ikke mister så mye overflatetemperatur.
- Ta vare på kraften i pannen til sausen (gravy). Kalkunen bør hvile minimum 15-20 minutter før du begynner å dele den opp.
GRAVY
(Tykk brun saus)
DETTE TRENGER DU:
- Kraft og grønnsaker fra Kalkun
- Nakke, Hjerte og Lever
- 0,5L Hvitvin
- 200g Hvetemel
- 200g Smør
- Salt
- Pepper
- 25g Timian
- Kraft (om du trenger mer)
SLIK GJØR DU:
- Lag en meljevning av smør og mel i en kjele og sett til side.
- Brun nakke, og oppkuttet lever og hjerte i en panne.
- Kok inn pannen med hvitvin til halvparten og hell kraften over i kjelen med meljevning.
- Hell kraft og grønnsaker fra den ferdige kalkunen i samme kjelen.
- Småkok og rør til det tykner og sil ut grønnsaks- og kalkunrester.
- Smak til med urter, salt og pepper.
CRANBERRY SAUCE
(TRANEBÆRSAUS)
DETTE TRENGER DU:
- 3kg Tranebær
- 400g Sukker
- 3 Sitroner
- 2 Appelsiner
SLIK GJØR DU:
- Ha tranebær i en kjele og dekk over med sukker og skall av sitron og appelsin
- La blandingen stå over natten
- Kok på middels varme og knus bærene til en syltetøyaktig konsistens
- Kjøl av og server.
STUFFING
DETTE TRENGER DU:
- 1 Smørloff (700g)
- 200g Gulrot
- 200g Selleri
- 200g Løk
- 150g Fennikel
- 50g Hvitløk
- 1L Kraft
- 250g Smør
- 20g Rosmarin
- 20g Salvie
SLIK GJØR DU:
- Bruk gjerne daggammelt brød til stuffingen, Om du har fersk brød la det tørke inn i 1-2 timer i 100 graders varm ovn.
- Kutt grønnsakene i små terninger og finkutt urtene.
- Ha grønnsaker og smør i en dyp panne. Stek til grønnsaken er halvkokte.
- Ha brødet i pannen og ha i kraft litt etter litt, bland til brødet er dekket med kraft. Bland forsiktig.
- Når alt brødet er dekket med kraft og myknet har du urter og smaker til med salt og pepper.
MASHED POTATOES
(potetpuré)
DETTE TRENGER DU:
- 3kg Potet
- 300g Smør
- 7,5dl Fløte
- 2,5dl Melk
- 1 Trøffel
- Salt
- Pepper
SLIK GJØR DU:
- Skrell potetene og kok de møre, hell av vannet og sett til side.
- Varm melk, fløte og smør. ( Til smøret er smeltet.)
- Hell den varme væsken over poteten og lag mos.
- Smak til med salt, pepper og sort høvlet trøffel.
SWEET POTATOES
(Søtpotet)
DETTE TRENGER DU:
- 3kg Søtpotet
- 300g Brunt Sukker
- 1dl Vann
- Salt
- Pepper
- Kutt søtpotetene i små terninger, legg de på et bakebrett og krydre. Stek i 180 graders varm ovn i 20-30 minutter.
- Kok vann og sukker på lav temperatur i en liten kjele til alt tykner og blir til sirup.
- Ha sirupen over søtpoteten og server.
HARICOT VERT
(Grønne bønner)
DETTE TRENGER DU:
- 1kg Haricot vert
- 50g Parmigiano
- 75g Smør
- 300g spekeskinke i biter
- Salt
- Pepper
SLIK GJØR DU:
- Kok opp saltet vann, kok de grønne bønnene i et minutt og ta de ut av vannet.
- Ha skinken i biter i en panne og stek til de er sprø, ha i bønnene og smør.
- Smak til med salt og pepper, riv over parmesan.
BRUSSEL SPROUTS
(Rosenkål)
DETTE TRENGER DU:
- 2kg Rosenkål
- 250g Smør
- 50g Parmigiano
- 1 Chili
- Salt
- Pepper
SLIK GJØR DU:
- Kok opp saltet vann og kok rosenkålen i 1-2 minutter, ta rosenkålen ut, tørk og kutt om ønskelig i 2.
- Ha smør og rosenkål i en varm panne. Smak til med salt og pepper.
- Garner med finhakket chili og revet parmesan.