OMTALE AV BRUNOSTEN FRA MYKING GARD

Hentet fra Matcompaniet sine nettsider.

Vi har lenge vært på utkikk etter en norsk brunost som skiller seg fra både industrien og andre produsenter byr på. Nå er endelig letingen avsluttet og første ladning med Brunost på vei til lageret.

For oss var det viktig at vi knyttet til oss en produsent med rike tradisjoner, ost laget på den beste melken og med nok volum til at vi kan være leveringsdyktige.

Alt dette fant vi hos geitostprodusenten Rune Herland, Herland Seterdrift. Han og Bente Tepstad er tredje generasjon som lager geitost på Osterøy. Driften går godt og de bygger nå nytt geitefjøs og ysteri. Osten de lager i dag er basert på den samme oppskrift som de første ostene som ble ystet i 1950!

I tillegg til ystingen hjemme på Osterøy driver de med seterdrift og ysting på Storliseter på Hardangervidda i sommerhalvåret. Geitene beiter på store vidder og gir en rik melk smaksatt av naturens eget krydder. Både seterfolket og geitene får rikelig med mosjon i løpet av sommeren – uttrykket sta som en bukk stemmer godt med virkelighet.

Har geitene fått for seg at det finnes et godt beite over neste hei legger de i vei for å hente det optimale. Slikt blir det god melk og god ost av.

Geitosten fra Herland kommer i biter på 1,5 kilo pakket i papir som på gamlemåten. Ostene er vokset for å hindre uttørring. Smaken er rik med tydelige karaktertrekk fra geitemelken. Syrligheten balanseres fint av sødmen som ikke er dominerende slik det kan ha en tendens til hos noen brunoster. 
Her er det bare å finne fram smørpakka, kjøpe brunost og knekkebrød fra Olof Victors. Osten er også perfekt som «krydder» i tradisjonell viltsaus.

Følg Maschmanns-bloggen hvor vi deler gode råd, oppskrifter og fortellinger om mat.