Hvordan skape det perfekte måltid?

Det gode måltid er flotte råvarer tilberedt riktig med drikke som matcher maten. Maten ser god ut og nytes rundt et flott dekket bord med gode venner. Det er ofte så enkelt som det. Hva skiller et godt måltid mot det perfekte måltid? Mange har sikkert opplevd at samme måltid smaker ulikt selv om det tilsynelatende har vært lagd på samme måten. Er det slik at det er flere sanser som spiller på opplevelsen av et måltid?

Syn, lukt, hørsel, smak og berøring er våre 5 sanser.  Når en vinkelner heller i to glass vin og ber deg velge hva som passer til det du skal spise, kan det være nok at lyden av vinen som forlater flasken og renner ned i glasset og fargen avgjør hva du velger. Og det før du i det hele tatt har smakt på vinen.

Sansenes teater

I tillegg til å smake, ser vi, lukter, hører og berører vi maten vi nyter.

Forskere har lenge vært opptatt av å finne ut av hvilke sanser som spiller på lag når man spiser og drikker.  En vin som teknisk sett er helt perfekt, servert til riktig temperatur og i riktig glass kan smake ulikt bare på grunn av bakgrunnsmusikk. En gruppe med vinkyndige fikk servert like viner de skulle vurdere med musikk av hhv. Mozart og Tsjaikovskij i bakgrunnen. Med Mozart i bakgrunnen ble vinen vurdert som mer fruktig, sødmefull og aromatisk.

Lyden av sprøtt potetgull, knasingen i en rå gulrot og brusing av øl er eksempel på lyder som er med på å påvirke smaksopplevelsen. Hvor du er, hvem du er sammen med og stemningen rundt bordet er også faktorer som påvirker hvordan du opplever et måltid.

Men uansett starter både det gode måltid og det perfekte måltid med de aller beste råvarene.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.