Hvilken mat passer best til våre 5 mest populære krydderurter?

De mest kjente og brukte krydderurtene i Norge er basilikum, oregano, timian, rosmarin og persille. Hva skiller de ulike krydderne og hvilken mat passer de best sammen med? Vi tar også med oxalis, den sitronaktige urten som pynter opp. Maschmanns har et utvalg av friske krydderurter. Av tørkede urter så fører Maschmanns økologiske krydderurter fra Manna.

Hvilken mat passer best til våre 5 mest brukte krydderurter? : Basilikum

BASILIKUM

  • Basilikum: mild pepperaktig smak.
  • Grønnsaker: Tomater, paprika, aubergine, squash.
  • Proteiner: Kylling, storfekjøtt, sjømat.
  • Matretter: Pesto, tomatsaus, suppe, gryte.
  • PERFEKT MATCH:  Basilikum, tomat, mozzarella og olivenolje. (Caprese)
Hvilken mat passer best til våre 5 mest brukte krydderurter? : Oregano

OREGANO

  • Oregano: Aromatisk pepperpreget med hint av bitterhet.
  • Grønnsaker: Artiskokk, paprika,aubergine, sopp, tomat, potet, squash.
  • Proteiner: Kylling, storfekjøtt, lam, sjømat.
  • Matretter: Tomatsaus, pizza, salatdressing.
  • PERFEKT MATCH: Oregano og sitron på grillet kylling.
Hvilken mat passer best til våre 5 mest brukte krydderurter? : Persille

PERSILLE

  • Persille: Aromatisk og frisk smak med hint av gress.
  • Grønnsaker: Sopp, erter, bønner, poteter, tomat, agurk, squash.
  • Proteiner: Lam, storfe, kylling, sjømat.
  • Matretter: Sauser, salater, garnityr.
  • PERFEKT MATCH: Persille, sitron, hvitløk (Gremolata)
Hvilken mat passer best til våre 5 mest brukte krydderurter? : Rosmarin

ROSMARIN

  • Rosmarin: Aromatisk smak av tre med hint av sødme og bitterhet.
  • Grønnsaker: Sopp, erter, bønner, tomat, potet.
  • Proteiner: Kylling, lam, svin, sjømat.
  • Matretter: Focaccia, tomatsaus, pizza, supper, gryter, ovnsstekte grønnsaker.
  • PERFEKT MATCH: Grillet Côte de boeuf med rosmarin, hvitløk og olivenolje.
Hvilken mat passer best til våre 5 mest brukte krydderurter? : Timian

TIMIAN

  • Timian: Aromatisk med hint av sitrus.
  • Grønnsaker: Gulrot, erter, bønner, poteter, squash, tomater.
  • Proteiner: Kylling,svin, lam, and, sjømat.
  • Matretter: Ris, supper, gryter, grillede grønnsaker, tomatsaus.
  • PERFEKT MATCH: Som smaksetter i gul ertersuppe.
Oxalis

OXALIS

  • SMAK:  Nøtteaktig og lett sitronaktig smak
  • BRUK:  Oxalis er urten som pynter opp matretter. Ypperlig å bruke på smørbrød kaker og desserter

Tips: Friske krydderurter hakkes og tilføres retten på i slutten. Kokes de friske urtene vil de miste mye smak. Tørkede urter har en mer konsentrert smak og kan koke med. 1 del tørket krydder = 3/4 ganger hakkede friske krydderplanter. Dosering tørket krydder i matretter for 4 porsjoner: 1 til 1 1/2 ts for alle krydder, gressløk litt mer 1 til 1 1/2 ss.